Presa internațională acordă o atenție din ce în ce mai sporită manifestațiilor de stradă din România, comparându-le cu revoluția din 1989 și arătând că într-un moment în care Europa și lumea democratică sunt cuprinse de populism, românii oferă un exemplu de apărare a valorilor democrației.

”A patra zi de proteste în România”, titrează Reuters, adăugând că sute de mii de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti şi alte 70 de oraşe, manifestând paşnic pentru a cere retragerea imediată a ordonanţei de modificare a Codurilor Penale.

Peste 300.000 de oameni au umplut străzile marilor oraşe, un nou record de participare, scrie şi Bloomberg. Este cea mai amplă mişcare de protest din istoria modernă a ţării, adaugă agenţia de presă.

Euronews face o analiză comparativă a protestelor de acum şi Revoluţia din 1989. Atunci, românii luptau pentru democraţie, în timp ce acum spun că protestează ca să nu piardă o parte din ce au câştigat. 

Tot în Euronews, un articol de opinie al Isabelei Mareș, profesor de științe politice la Universitatea Columbia, vorbește despre exemplul României de rezistență democratică în fața populismului global.

Şi Deutsche Welle semnalează adâncirea crizei. Ultima oară când România a avut parte de proteste atât de ample a fost în 1989, când a fost înlăturat dictatorul comunist Nicolae Ceauşescu, se spune într-un articol de pe site-ul televiziunii germane, care adaugă: ordonanţa de guvern le-a amintit multora de corupţia acelui regim.

sursa: Calea Europeana