Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, în cadrul unei adresări către popor, a declarant că Federația Rusă nu mai are relații „frățești” cu Belarusul, ci relații de simpli „parteneri”. Totodată, Lukașenko a subliniat că Rusia rămâne aliatul cel mai apropiat al Minskului, transmite Kommersant.

„Rusia întotdeauna a fost, este și va rămâne cel mai apropiat aliat al nostru, indiferent cine ar fi la putere în Belarus sau Rusia. Acesta este un factor invincibil, înrădăcinat adânc în popoarele noastre, chiar dacă a schimbat relațiile frățești cu noi pe unele de parteneri”, a declarat Lukașenko.

Amintim că, îngrijorările lui Lukașnko au început încă de săptămâna trecută, când autorităţile din Belarus au arestat peste 30 de mercenari ruşi din compania Wagner, care au fost folosiţi şi în Ucraina, fiind botezaţi „omuleţii verzi” deoarece nu aveau însemne pe echipamentele militare.

Autorităţile de la Minsk au declarat după arestarea mercenarilor că peste 200 de ruşi au intrat în ţară pentru a destabiliza Belarus înainte de alegerile prezidenţiale din august. Trupe de mercenari sunt folosite de Rusia pe scară largă în Siria şi Libia.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, se confruntă cu proteste masive şi are dispute cu Rusia, în contextul în care încearcă să obţină un nou mandat. Din această cauză, acesta ar putea folosi aşa-zisa invazie ca manevră politică împotriva opoziţiei.

În ultimele zile, liderul regimului de la Minsk a vizitat baze militare şi ale forţelor de ordine publică, cerându-le autorităţilor să nu permită proteste de stradă. Mesajul adresat opoziţiei a fost clar: să se gândească de două ori înainte de a contesta rezultatul scrutinului prezidenţial din 9 august. Totuşi, tacticile de intimidare nu par să fi oprit mitingurile opoziţiei.