Autorităţile din Belarus au reţinut, noaptea trecută, în apropiere de Minsk 32 de mercenari din trupele ruse private Wagner, anunță astăzi agenția de presă de stat a Belarusului, BELTA.

Agenția precizează că, în afară de cei 32 de mercenari autoritățile au reținut încă un bărbat în sudul țării. Totodată, în posesia agenției de presă a ajuns și lista cu numele celor 33 de mercenari, toți fiind cetățeni ai Federației Ruse. 

Autorităţile susțin că pe teritoriului Belarusului au venit peste 200 de militari pentru destabilizarea situației în timpul alegerilor prezidențiale.

Companiile militare private sunt ilegale în Belarus, care organizează alegeri prezidenţiale pe 9 august. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimii ani pentru regimul său dictatorial în statul din Europa de Est, în condiţiile în care modul în care a gestionat pandemia a provocat ample manifestaţii.

Lukaşenko i-a acuzat pe protestatarii opoziţiei că încearcă să-l răstoarne de la putere în acelaşi mod în care preşedintele ucrainean sprijinit de Rusia, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de protestele din piaţa Maidan în 2014.