Administrația Trump le-a transmis diplomaților chinezi din Texas să părăsească țara până vineri, dezvăluie The New York Times. În replică, Beijingul a avertizat că va lua măsuri de retaliere. Oficialii americani citați de NYT au declarat că au ordonat închiderea consulatului Chinei din Houston ca răspuns la violarea repetată a suveranității Americii, transmite g4media.ro.

NYT notează că solicitarea Statelor Unite vine pe fondul deteriorării rapide a relațiilor cu China, care a promis contra-măsuri, calificând mutarea SUA drept ilegală.

Departamentul de Stat a precizat că închiderea a fost solicitată drept răspuns la violarea suveranității Americii în mod repetat de către China, care a inclus ”acte masive de spionaj și operațiuni de influențare”.

NYT comentază că decizia administrației Trump, un pas neobișnuit și grav, reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor controla activitatea diplomaților, jurnaliștilor și oamenilor de știință care trăiesc în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a declarat că ordinul de închidere a consulatului arată că Statele Unite nu tolerează ”comportamentul scandalos” al Chinei.

”Republica Populară Chineză s-a angajat de ani de zile în acțiuni de spionaj și operațiuni de influențare pe teritoriul Statelor Unite împotriva oficialilor americani și împotriva cetățenilor americani”, a declarat Ortagus.

Purtătorul de cuvânt nu a elaborat, însă administrația Trump a acuzat în mod repetat China că a încercat să fure secrete militare și comerciale, acuzații respinse de Beijing. Departamentul de Stat a anunțat, marți, că au fost puși sub acuzare doi hackeri chinezi din cauză că ar fi încercat să fure informații despre vaccinul anti-coronavirus.

Wang Wenbin, un purtător de cuvânt din cadrul ministerului de externe chinez, a somat Statele Unite să-și retragă decizia imediat. ”În caz contrar, China va adopta în mod cert măsuri legitime și necesare”, a declarat acesta. Purtătorul de cuvânt a sugerat că ar putea fi închis un consulat american din China, cel puțin.

La câteva ore după ce administrația Trump a notificat China în legătură cu decizia luată marți, a fost văzut fum ieșind din curtea consulatului din Houston în timp ce angajații ardeau ceea că păreau a fi documente, potrivit unei înregistrări video postată de un post local de televiziune.

Poliția și pompierii au reacționat în urma semnalării incendiului, dar nu au pătruns în clădire dat fiind că este considerată teritoriu chinez.

NYT notează că în 2017, administrația Trump a ordonat Rusiei să-și închidă consulatul din San Francisco, împreună cu două anexe din New York și Washington, drept răspuns la restricțiile impuse de Rusia unor diplomați americani la Moscova.

Aceste mutări au avut loc pe fondul acuzațiilor intereferenței Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

China mai operează consulate în New York, Chicago, Los Angeles și San Francisco, pe lângă ambasada din Washington.

NYT scrie că efectul închiderii consulatului va fi minim pe termen scurt. Consultatele se ocupă în principal cu procesarea vizelor pentru călătorii care vin din China. Consulatul din Houston se ocupa de statele din Sud, de la Texas la Florida. Călătoriile între cele două țări au fost deja sever limitate din cauza pandemiei de coronavirus.

Publicația americană mai scrie că mulți îl acuză pe Trump că ar ataca China din rațiuni electorale, în timp ce alții consideră că este vorba de o animozitate mai veche și mai profundă între cele două țări care acum se manifestă public.