Doctor în drept, fost profesor al Universităţii Naţionale din Cernăuţi, Leonid Derhaci, şi-a dat viaţa pentru apărarea frontierei de stat a Ucrainei. Potrivit serviciului de presă al Administrației Regionale de stat Cernăuţi, acesta a decedat la 1 februarie 2017 nu departe de localitatea Avdiivka, regiunea Doneţk.

Profesorul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Iu. Fedkovycy” din Cernăuţi, a părăsit catedra în timpul celui de-al patrulea val de mobilizare.Timp de un an el s-a aflat în epicentrul evenimentelor tragice din estul Ucrainei, apoi, pe bază de contract, dumnealui a rămas să apere, alături de ceilalţi militari, frontiera Ucrainei de atacurile agresorului, transmite BUCPRESS.  

Leonid Derhaci este originar din localitatea Zarojani, raionul Hotin. În timpul serviciului el a primit gradul de locotenent, apoi de ofiţer. Dragostea de a preda nu l-a părăsit nici în zona de conflict, ce-i drept studenţii nu stăteau în bănci, ci în ascunzişuri. Pe parcursul serviciului pe bază de contract i-a învăţat pe militarii din împrejurimile localităţii Gorlivka toate înţelepciunile artei militare.

După cum a comunicat Comisariatul militar din Cernăuţi, în prezent se negociază în privinţa transportării trupului neînsufleţit al militarului la Dnipro.

Oleg Steţevyci, şef interimar al ARS Cernăuţi, precum şi întreg colectivul Facultăţii de Drept din cadul Universităţii Naţionale de Stat “Iu. Fedkovyci” au exprimat profunde condoleanţe familiei şi rudelor lui Leonod Derhaci, menţionând că încetarea din viaţă  a lui este o mare pierdere pentru Bucovina şi poporul Ucrainei.