Rezultatele vaccinului COVID-19 dezvoltat de compania de biotehnologie Moderna arată promițător, susțin cercetătorii americani, citați de CNN.

În 18 mai, anul acesta, aceeași companie anunța că testarea vaccinului pe opt oameni s-a dovedit sigură și a oferit imunitate în fața coronavirusului. Din mai până acum, vaccinul a declanșat răspunsuri imune la toți cei 45 de voluntari care l-au primit într-un studiu de fază 1, conform rezultatelor publicate marți.

Studiul a relevat, de asemenea, unele reacții adverse ușoare – oboseală, frisoane, dureri de cap, dureri musculare și dureri la locul injecției. În timp ce răspunsurile imune sunt încurajatoare, oamenii de știință din spatele procesului au avertizat că nu era clar dacă nivelurile pe care le văd ar proteja de fapt împotriva infecției.

În faza a treia a studiului vor fi implicați 30.000 de voluntari, iar aceasta este programată să înceapă în mai puțin de două săptămâni. Moderna a spus că, dacă totul merge bine, ar fi ”pe cale să fie capabilă să livreze aproximativ 500 de milioane de doze pe an, și posibil până la un miliard de doze pe an, începând cu 2021”.