Belarus se pregătește să iasă din Uniunea Economică Eurasiatică, din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă și, posibil, din statul unional Rusia-Belarus, transmite Eho Moskvî.

Eho Moskvî scrie că, potrivit unor informații publicate de agenția regnum.ru, Moscova va aborda cu înțelegere intenția republicii Belarus de a fi un stat independent și nu se va împotrivi demersului.

Menționăm că directorul FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) a ordonat reinstituirea controlului la frontiera cu Belarus, în regiunile Smolensk, Pskov și Breansk, transmite Pagina de Rusia.

În documentul semnat de seful FSB e menţionat că ordinul este emis „pentru a fi create condițiile necesare protecției frontierei de stat a Federației Ruse”.

Comentariul Ministerul de Externe al Republicii Belarus: „Se creează impresia că decizia Federației Ruse este în contradicție cu principiile de bază ale granițelor deschise din statul unional”.

Decizia Rusiei vine dupa ce presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko, a semnat un decret privind regimul fără vize acordat cetăţenilor din 80 de țări, inclusiv UE și Statele Unite ale Americii, care intra în vigoare de la 12 februarie.

Noile reguli de intrare nu se aplică celor care sosesc în Belarus din Rusia, precum și strainilor care intenționează să zboare de la Minsk în Rusia.

Reînființarea controlului de frontiera între cele doua state este o noua lovitura aplicata Uniunii Statale Rusia - Belarus. Tratatul de Înființare a Uniunii Statale a Rusiei și Belarus a fost semnat la 8 decembrie 1999.

Intenția a fost de a realiza o federație similară Uniunii Sovietice, cu un singur președinte, parlament, drapel, stemă, imn, constituție, armată, cetățenie, monedă etc. Uniunea a fost ratificată de Duma de Stat a Rusiei la 22 decembrie 1999 și de Adunarea Națională a Belarus, la 26 ianuarie 2000, dată la care tratatul a intrat oficial în vigoare.