Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii va beneficia de fonduri americane pentru modernizare. SUA intenționează să transforme baza într-un hub al operațiunilor US Air Force.

Potrivit celor de la Stripes, Baza Aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un hub pentru operațiunile US Air Force în sud-estul Europei, unde Pentagonul ar urma să efectueze rotații ale aeronavelor de luptă, ca parte a unei misiuni de descurajare a agresiunii Federației Ruse, scrie defenseromania.ro.

Sursa citată precizează că în bugetul pe apărare pentru anul fiscal 2021, se solicită 130.5 milioane de dolari pentru renovarea Bazei Aeriene de la Câmpia Turzii. 

US Air Force consideră că Baza Aeriană de la Câmpia Turzii este un obiectiv principal al Comandamentului European al Statelor Unite ale Americii și joacă un rol esențial pentru securitate.

În ceea ce privește modernizarea, americanii intenționează să efectueze lucrări complexe de renovare care ar permite susținerea rotațiilor escadroanelor aeronavelor dislocate de US Air Force, dar și modernizarea platformelor de aterizare pentru încărcături periculoase. Totodată, cei de la Stripes anunță și construcția unor depozite pentru combustibil.

US Air Force consideră esențiale modernizările la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii.

Așa cum a scris DefenseRomania la începutul acestui an, US Air Force au anunțat că vor desfășura în România câteva avioane de luptă fără pilot de tip MQ-9 Reaper la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Această misiune, începută în ianuarie 2020, a fost concepută pentru a promova stabilitatea și securitatea în regiune și pentru a consolida relațiile cu aliații NATO și alți parteneri europeni.

Amintim că americanii au dislocat anterior, în iunie 2019, fiind o relocare temporară, personal militar și drone MQ-9 de la baza aeriană Miroslawiec din Polonia către Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii.