Rusia şi China au blocat, marţi, rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, care prevede extinderea livrării, prin punctul de trecere din Turcia, a ajutorului umanitar transfrontalier pentru trei milioane de sirieni, pentru o perioadă de un an, relatează Anadolu.

Autorizaţia, care a intrat în vigoare în 2014, va expira vineri. Rezoluţia propusă de Consiliul de Securitate al ONU a fost elaborată de Germania şi Belgia.

Rezoluţia curentă prevede livrarea ajutorului ONU din Turcia către nord-vestul Siriei, prin punctele de trecere Bab al-Hawa şi Bab al-Salam, mai relatează Anadolu.

Potrivit ONU, 70% din cei trei milioane de locuitori ai provinciei Idlib au nevoie de acest ajutor umanitar. Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a trimis, din ianuarie, 8468 de convoaie cu ajutor umanitar, dintre care 1613 au trecut prin Turcia.

Potrivit Reuters, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Stephane Durarric, a declarat că accesul transfrontalier a fost „esenţial pentru bunăstarea civililor din nord-vestul Siriei... Mai multe vieţi depind de asta”.

În ianuarie, Consiliul de Securitate a permis continuarea operaţiei de ajutor transfrontalier la două dintre punctele de trecere turceşti, pentru încă şase luni, însă au renunţat la cele din Irak şi Iordania, din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei.  Luna trecută, Germania şi Belgia au propus redeschiderea punctului de trecere din Irak, însă Rusia şi China s-au opus, din nou.