Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski s-a văzut cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch cu care a discutat problemele bancare ale regiunii separatiste.

În special, Vadim Krasnoselski s-a arătat nemulțumit de faptul că în Transnistria nu funcționează sistemele de plată Visa și MaterCard. Aceasta nu ar fi o problemă doar de ordin economic, ci ar fi vorba despre încălcarea drepturilor omului: aproximativ zece mii de pensionari, cetățeni ai Federației Ruse nu-și pot ridica pensiile în regiunea separatistă.

Amintim că încă în luna mai, subgrupul de lucru pe probleme bancare s-a întrunit în ședință, în format videoconferință, moderată de Misiunea OSCE în Moldova. Partea moldovenească a specificat că multiple probleme existente în regiune pot fi soluționate rapid, prin reluarea circulației leului moldovenesc în calitate de mijloc de plată în numerar, așa cum s-a convenit prin Protocolul din 05 iulie 1995, semnat în procesul de negocieri, asigurarea funcționalității băncilor licențiate și a filialelor acestora în regiune, efectuarea unor tranzacții economice care să respecte procedurile și exigențele legislației în vigoare, inclusiv în sfera prevenirii și combaterii spălării banilor.

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, confirmă că problema bancară ar putea fii soluționată prin extinderea în stânga Nistrului a sistemului bancar legal, controlat de Chișinău.

„Haideți să vă spun spun despre problema bancară, care nu este o problemă, bineînțeles dacă o obiectivul e grija pentru oameni, cum pretinde Krasnoselski.

Subiectul mult exploatat mediatic de câteva luni doar, după ce la finele lui 2019 am sesizat prin intermediul BNM gestionarii sistemelor VISA si MASTERCARD că în Transnistria sunt operate terminale POS si bancomate ale unei bănci comerciale din Rusia care, bineînțeles, nu este licențiată de BNM și nu poate opera pe teritoriul Moldovei.

Soluția e la suprafață - extinderea în stânga Nistrului a serviciilor prestate de băncile licențiate. Și cei pe care îi vedeți în poză cunosc această ofertă. Ce îi împiedică să o accepte? Orice de la ambiții deșarte până la orgoliu, numai numai nu grija pentru pensionari”, a scris Flenchea pe Facebook.