Un grup de senatori americani a propus adoptarea unor sancțiuni suplimentare împotriva gazoductului Nord Stream 2, conducta ce va transporta gaze din Rusia spre Germania. Sancțiunile urmează să fie incluse în  bugetul apărării al SUA pentru anul fiscal următor 2020-2021 care începe de 1 octombrie, scrie presa ucraineană, citând RBC.

Proiectul senatorilor americani a fost inclus ca amendament în proiectul bugetului militar.

La începutul lunii iunie, aceiași senatori au introdus un proiect de lege care specifică și extinde sancțiunile împotriva participanților la construcția conductei Nord Stream 2. Guvernul german s-a arătat îngrijorat urmare a acestei propuneri, deoarece este vorba despre sancțiuni extrateritoriale împotriva companiilor europene, iar Comisia Europeană a pregătit niște contramăsuri care presupun un „mecanism îmbunătățit de reacție la sancțiunile” SUA.

Acum, autorii inițiativei au mers și mai departe și au încercat să introducă sancțiunile prin intermediul bugetului apărării. O asemenea tactică ar permite să grăbească adoptarea sancțiunilor, deoarece bugetul militar să aprobă anual în mod obligatoriu toamna sau iarna, spre deosebire de proiectele simple care se adoptă mai mult timp.

Sancțiunile pot fi adoptate sub forma de blocare a activelor în jurisdicția americană și vor viza: persoanele fizice, companii și manageri care oferă servicii de asigurare și reasigurare a navelor ce sunt folosite la instalarea țevilor Nord Stream 2; furnizorii de servicii și obiecte pentru modernizarea tehnologică și instalarea echipamentelor de sudare; cei care oferă servicii de testare și inspectare necesare pentru exploatarea conductei de gaz.