Preşedintele Klaus Iohannis va participa la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii de miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, unde urmează să fie avizată Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) privind modificarea Codului penal, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a participat la şedinţa CSM şi la începutul lunii ianuarie, alături de ministrul Justiţiei, Florin Iordache, odată cu formarea noului plen.

Pe ordinea de zi a plenului CSM, care începe la ora 9.00, se află un singur punct: Solicitarea Ministerului Justiţiei, de avizare, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că ziua de marţi este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) consideră că adoptarea, marţi seară, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, în condiţiile în care plenul CSM ar urma să se întrunească abia miercuri dimineaţă pentru a-l aviza, reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale, a declarat, la Realitatea TV, Daniela Leca, purtătorul de cuvânt al CSM.

Anterior şedinţei de marţi a Guvernului, ministrul Justiţiei a cerut Consiliului să dea un aviz proiectului, într-o şedinţă convocată pentru miercuri la ora 9.00,  a amintit Leca.

Potrivit ordonanţei adoptate marţi seară de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: "1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative". Mai precis, membrii Guvernului şi ai Parlamentului nu pot fi acuzaţi de favorizarea făptuitorului.

De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de şase luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

sursa: News.ro