La 10 iunie 2020 comunitatea istorică Dumitrești, raionul Chilia, regiunea Odesa, a luat decizia să fie înlocuit învăţământul în limba „moldovenească” cu învățământul în limba română. Cadrele didactice au discutat cu părințil, aducând în acest sens argumente de ordin istoric și lingvistic, privind numele corect şi adevărat al limbii române.

„Profesorii și părinții au avut curajul să spună – NU! „limbă moldovenească”, limbă primitivă, neevoluată, nerecunoscută în lume, impusă de conjuncturi politice! O decizie demnă de urmat pentru cei care cred în izbânda limbii române- limbă europeană, limbă de cultură la care au contribuit cu suflet genii ale literaturii şi civilizaţiei”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Centrului de Informare al României din Ismail.

Cu un comentariu de încurajare pentru părinți și profesori a venit și poetul Ion Bâcu.

„În sfârșit un pas justificat și bine aranjat pe tejgheaua conștiinței rurale, care, mă gândesc, va da roada necesară. Numai părinții pot urni carul din loc, ei i-au decizia în ce limbă să învețe odrasla. Profesorii pot explica la consăteni, dar nu să lupte cu morile de vânt. Munca pe teritoriu a fost întodeauna grea și plină de sudoare, însă rezultatul ei e mult mai eficace, decât alte proceduri administrative. Și, la urma urmei, ude-s mulți puterea crește!”, a spus acesta. 

Menționăm că, în decembrie 2019 reprezentanții mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei au solicitat într-o scrisoare deschisă Președintelui, Premierului și ministrului ucrainean de Externe să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească” din anul 2020 la procesul de învățământ în limba ucraineană. Este solicitată demararea de urgență a procedurii de unificare a celor două programe școlare existente pentru școlile cu limba română de predare și, respectiv, pentru cele cu limba de predare „moldovenească”, prin renunțarea la glotonimul „limbă moldovenească” în școlile din regiunea Odesa.

Detalii: Strigătul românilor din regiunea Odesa către conducerea Ucrainei: Vrem școli cu predare în limba română

Ulterior, demersul colectiv al comunității românești din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, a continuat să fie susținut de tot mai multe instituții școlare și organizații non-guvernamentale, acestea fiind univoce în solicitarea lor către conducerea statului ucrainean, de a renunța odată și pentru totdeauna la glotonimul „limbă moldovenească” în școlile cu predare în limba română din regiunea Odesa.

Detalii: DOC // Crește numărul românilor care cer școli cu predare în limba română în regiunea Odesa, Ucraina