Luptele în împrejurimile localității Avdeevka continuă, anunță agenția ucraineană Unian cu trimitere la militarii ucraineni. Potrivit sursei citate, forțele separatiste profită de puțină liniște și încearcă să ia cu asalt pozițiile militarilor ucraineni.

------------Informațiile sunt confirmate și de șeful la administrației militare și civile din Donețk, Pavel Jebrivski, care a menționat că un detașament al forțelor separatiste pro-ruse, a deschis focul și a început asaltul.

„Inițial separatiștii au cerut încetarea focului, însă peste 10 minute s-au regrupat și au început asaltul. Militarii ucraineni au respins atacul, câțiva militanți pro-ruși au fost uciși. Lupta continuă”, scrie Jebrivski.

Statul Major al Operațiunii Anti-teroriste (ATO), în cadrul unui breafing de presă a menționat că Avdeevka este cel mai fierbinte punct de pe linia de contact.

„Forțele separatiste folosesc sisteme reactive GRAD și artilerie de 152 de milimetri. Pozițiile forțelor guvernamentale ucrainene sunt atacate intens din mortiere (120 și 82 mm), tancuri și mitraliere de calibru mare”, anunță serviciul de presă ATO.

Cine escaladează situația din împrejurimile orașului Donețk

Pe 30 ianuarie, în estul Ucrainei a început un schimb masiv de focuri între Donețk, ocupat de ruși și orașul Avdeevka, din vecinătate, controlat de forțele ucrainene. Totodată, autoritățile ucrainene se pregătesc de evacuarea locuitorilor din Avdeevka și au anunțat introducerea stării de urgență.

Împrejurimile orașului Donețk au rămas fără curent electric, căldură și apă în urma atacurilor de luni, 30 ianuarie. Este vorba despre orașul Avdeevka, dar și raioanele Kievski, Kuibîshev, parțial Voroșilovski din orașul Donețk. Nu există curent electric nici la uzina care furnizează apă orașelor Avdeevka, Donețk și așezărilor din jur.

Ambele părți își aduc acuzații privind declanșarea ostilităților. Rebelii rusi din ”DNR” acuză Kievul că încearcă să străpungă pozițiile separatiștilor din zona Avdeevka și să preia controlul drumului care leagă Donețk de Gorlovka.

Ucraina acuză că separatiștii trag cu tunuri spre cartierele de locuințe din Avdeevka, unde există numeroși civili. Numai pe 29 ianuarie, observatorii OSCE au înregistrat în regiunea Donețk, pe linia Avdeevka-Yasinovataya-Aeroport cel puțin 2.300 de explozii de bombe. Datele pentru 30 ianuarie nu au fost încă publicate de OSCE.

--------------Ca urmare a schimburilor de focuri au fost ucise sau rănite cel puțin zece persoane. Separatiștii afirma că au pierdut 4 soldați și 7 au fost răniți, în timp ce forțele guvernamentale ucrainene au pierdut cel puțin 15 de militari, plus 30 raniți. Kievul prezintă un alt bilanț: forțele armate ucrainene au pierdut 3 soldați uciși (pe 30 ianuarie).

Agenția RIA Novosti citează un oficial DNR care afirmă că separatiștii au reușit să ”intercepteze un raport intern al Ministerului Apărării al Ucrainei, în care se spune despre aproximativ 80 de militari uciși în două zile de lupte”.

Autoritățile ucrainene au declanșat stare de urgență în Avdeevka și au declarat că sunt pregătite să evacueze civilii din oraș.

-----------Între timp, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și-a întrerupt vizita la Berlin și a revenit la Kiev. El a ordonat ca situația să fie minuțios consemnată și datele să fie transmise Consiliului de Securitate al ONU și OSCE. Totodată, Vladimir Elcenko, reprezentantul permanent al Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite, a adresat secretarului general al ONU o notă în care cere Rusiei să oprească luptele în estul Ucrainei.