Potrivit unui proiect de lege elaborat de Institutul memoriei naţionale din Ucraina, marcarea zilelor de 8 martie, 1 şi 9 mai urmează să fie anulate. Despre aceasta a declarat directorul institutului amintit, Volodymr Veatrovych, menţionând că nu este vorba de anularea sărbătoririi acestor date, ci pur şi simplu de amânarea zilelor libere.

Potrivit lui, „aceste sărbători ne amintesc de perioada sovietică şi ele nu mai sunt actuale. Spre exemplu, ziua de 8 martie este zi liberă doar în teritoriile fostei URSS, Cambodgia, Uganda, Coreea de Nord şi alte ţări. Nu sunt împotriva marcării în Ucraina a Zilei Internaţionale a Femeii. Propunerea noastră este să anulăm doar ziua liberă prevăzută pentru această dată”, a specificat Volodymyr Veatrovych, transmite Bucpress.

Afară de aceasta, directorul Insitutului Memoriei Naţionale din Ucraina s-a referit şi la Ziua Victoriei, precizând ca marcarea ei în Ucraina să aibă loc pe 8 mai odată cu Europa, şi nu pe 9 mai. Proiectul de lege urmează să fie transmis Radei Supreme spre examinare şi dacă iniţiativa va fi susţiunută atunci aceste zile vor înceta să mai fie zile de odihnă.