O nouă noapte de furie în Statele Unite, acolo unde oamenii din cel puțin 30 de orașe au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva uciderii lui George Floyd, un bărbat de culoare care a decedat în timpul arestării.

Mai multe orașe în care au avut loc manifestații au declarat stare de asediu, pentru a interzice circulația pe timpul nopții, iar în câteva state au fost mobilizate forțe de ordine din Garda Națională, notează CNN.

În Minneapolis, locul unde s-a petrecut incidentul cu Floyd și de unde au pornit protestele, oamenii au încălcat restricțiile sâmbătă seară, iar polițiștii au tras cu gaze lacrimogene și cu gloanțe de cauciuc în timpul ciocnirilor.

În New York, mai multe mașini au fost incendiate, inclusiv autospeciale de Poliție, iar în Seattle un protest inițial pașnic a degenerat într-o manifestație cu violențe și incendieri. În Chicago s-au făcut mai multe arestări, după ce protestatarii au aruncat cu pietre înspre forțele de ordine care au răspuns cu gaze lacrimogene.

În Los Angeles, poliția a tras cu gloanțe de cauciuc spre protestatarii care au aruncat cu sticle și au incendiat mașini. Pentru a doua zi la rând, oamenii au ieșit în stradă și în Washington DC, la Casa Albă, motiv pentru care a fost solicitată Garda Națională.

Aflat în Florida, la lansarea rachetei SpaceX, președintele Donlad Trump a transmis un mesaj despre proteste. „Sunt alături, ca prieten și aliat, de fiecare american care caută pacea, dar nu voi accepta jefuitorii și anarhiștii”, a spus acesta precizând că manifestanții violenți în pătează memoria lui Floyd.

„Vindecare – nu ură, justiție – nu haos. Nu le voi permite grupărilor furioase să domine, asta nu se va întâmpla”, a mai spus președintele american.

Starea de asediu, cu interdicția de a circula noaptea, a fost instituită în orașe precum Atlanta, Philadelphia și Milwaukee, valabilă până duminică. În orașe precum Denver, Cincinnati, Louisville și Salt Lake City interdicțiile impuse prin starea de asediu sunt valabile până luni dimineață, 1 iunie. Cel puțin șase state au activat sau au solicitat Garda Națională, între acestea fiind Minnesota, Georgia, Ohio, Colorado, Denver și Kentucky.