Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) informează că a aplicat, sâmbătă, 30 mai, amenzi în cuantum total de 18.000 ron (cca 72.000 mdl) pentru cinci membri ai Executivului, contravenţiile constatate fiind nepurtarea măştii de protecţie sanitară şi fumat în spaţii în care acest lucru este interzis.

„Astfel, doi membri ai Executivului au fost sancţionaţi cu câte două amenzi contravenţionale fiecare, în cuantum de 3.000 ron (12.000 mdl) pentru fiecare persoană, pentru nepurtarea măştii de protecţie sanitară şi pentru fumat în spaţii în care acest lucru este interzis. Alte două persoane au fost sancţionate cu amendă în valoare de 2500 ron (10.000 mdl) pentru fiecare, pentru nepurtarea măştii de protecţie sanitară. A cincea persoană a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 1000 ron (4000 mdl) pentru purtarea măştii de protecţie în mod necorespunzător”, precizează un comunicat transmis sâmbătă seara de către DGPMB, citat de Agerpres

Guvernul informase anterior, sâmbătă, că premierul Ludovic Orban a achitat, prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3.000 ron (12.000 mdl), la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat şi nepurtarea măştii în spaţii închise.

În spaţiul public a apărut o fotografie făcută într-un birou din Palatul Victoria cu Ludovic Orban şi ministrul Bogdan Aurescu care fumează, alături de ei fiind şi miniştrii Lucian Bode şi Virgil Popescu care nu poartă măşti, iar vicepremierul Raluca Turcan are masca, însă lăsată pe bărbie. Conform informaţiilor care au circulat în mediul online, întâlnirea ar fi avut loc de ziua premierului Orban.

„Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeaşi măsură de către orice cetăţean, indiferent de poziţia pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate, trebuie aplicate sancţiunile stabilite de lege, fără a face distincţie”, mai menţiona comunicatul Guvernului. 

Pentru comparaţie, preşedintele R. Moldova, Igor Dodon, de zeci de ori, în plină pandemie, s-a aflat în spaţii închise fără a purta mască, intrând în contact cu persoane care se află în grupa de risc de a se îmbolnăvi cu COVID-19 și dând mâna cu diferite persoane fără a purta mănuși. Oamenii legii nu s-au autosesizat pe aceste cazuri, deși autoritățile au stabilit că purtatul măștii în spații închise este obligatoriu.