Comisia Electorală a anunțat luni dimineața că cel puțin un candidat al opoziției belaruse a câștigat o poziție de parlamentar în urma alegerilor legislative, fiind pentru prima dată în ultimele două decenii când opoziția va fi reprezentată în Parlamentul de la Minsk, informează News.ro.

Singura parlamentară a opoziției va fi Anna Konopatskaia de la Partidul Civil Unit, transmite BBC.  

Între timp, parlamentarii loiali președintelui Aleksandr Lukashenko, care a condus în ultimii 22 de ani așa-numită ultima dictatură a Europei, sunt așteptati să caștige cele mai multe pozitii în noul legislativ.  

De asemenea, singura parlamentară a opozitiei a reușit să caștige o pozitie, tocmai pentru ca politicienii opozitiei au avut oportunitatea de se înscrie mult mai usor în scrutin. 

Participarea candidaților opoziției în alegeri reprezintă o concesie, după ce statele occidentale au cerut mai multă transparență instituțională și politică în Belarus.  

Organismele internaționale de monitorizare au avut acces la procesul de numărare a voturilor și la organizarea alegerilor legislative.

"Am facut totul pentru a nu exista plângeri din partea occidentului. Le-am respectat cererile", a declarat presedintele Lukasenko.

Ultimele alegeri parlamentare din 2012 au fost boicotate de către două mari formațiuni de opozitie. 

Însă, din cei 448 de candidați înscriși în acest scrutin legislativ, 200 vin din partea opoziției belaruse.  

UE a pus capăt în februarie celor cinci ani de sancțiuni împotriva Belarusului, în vreme ce Statele Unite au relaxat o parte din restricțiile aplicate, promitând eliminarea unui numar adițional de sancțiuni dacă alegerile de duminică sunt gestionate în mod corect de către autoritațile belaruse.

Sursa: news.ro