Germania a declarat, joi, că va cere Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva unui rus pentru presupusul său rol într-un atac cibernetic împotriva parlamentului german, în 2015, în contextul în care există dovezi care arată că a lucrat cu agenţia de informaţii externe a Rusiei (GRU), relatează ABC.

Ministrul Afacerilor de Externe germane a declarat că l-a sunat personal pe ambasadorul rus Sergey Nechayes pentru a-l informa cu privire la această acţiune.

Miguel Berger, un oficial german, „a condamnat atacul asupra parlamentului german în numele guvernului german”, în timpul întâlnirii cu Nechayev, a declarat ministrul, citează ABC.

Berger i-a spus ambasadorului Nechayev că Germania va cere Uniunii Europene să impună sancţiuni împotriva cetăţeanului rus Dmitriy Badin, şi probabil şi asupra altor cetăţeni ruşi, în baza unor norme stabilite anul trecut pentru răspunsul la atacuri cibernetice.

În spatele atacului s-ar afla grupul de hackeri APT28 sau Fancy Bear

Acesta a vorbit, de asemenea, despre un mandat din 5 mai, al procurorilor germani, pe numele lui Badin, presupus ofiţer al agenţiei militare de informaţii din Rusia. Badin era deja urmărit de către autorităţile americane şi pare a fi parte din grupul de hackeri APT28 sau Fancy Bear.

Potrivit procurorilor germani, Badin „lucra împreună cu alte persoane neidentificate momentan”, cu care ”a executat operaţii de spionaj împotriva Germaniei pentru serviciul de informaţii al unei puteri străine”, a adăugat ministrul.

„Acuzatul este suspect de a fi responsabil de atacul cibernetic asupra parlamentului german din aprilie/mai 2015, ca membru al grupului APT28. Există dovezi concludente conform cărora acesta făcea parte din agenţia militară de informaţii GRU la momentul atacului”, a mai declarat ministrul, citează ABC.

Oficialii ruşi au negat în mod repetat implicarea Moscovei în atacurile cibernetice din 2015 asupra parlamentului german, susţinând că acuzaţiile Germaniei sunt fără temei, la fel cum au negat şi implicarea în alegerile prezidenţiale din SUA, 2016, sau atacurile cibernetice asupra guvernelor şi instituţiilor statelor din vestul continentului european.

monitorulapararii.ro