Agențiile de dezinformare ale Kremlinului apelează către Satan pentru a-și susține campaniile de dezinformare. Adesea putem vedea referințe la „numărul fiarei - 666” și alte simboluri ale puterilor malefice.

Fort Russ News este un site întregistrat în SUA, creat de un centru analitic din Serbia și cu un program pro-kremlin serios. Site-ul are conexiuni cu Fundația de Cultură Strategică care este percepută ca o „organizație parteneră” pentru Fort Russ News, care a publicat un articol despre bijuteriile purtate de Melinda Gates în cadrul unui interviu acordat acum câteva zile, scrie Euvsdisinfo.EU, citat de Deschide.MD. 

„De ce Melinda Gates poartă un crucifix satanic cu capul în jos în timp ce oferea interviu pentru MSM? Deja luând în considerare cunoștințele pe care le avem despre sistemul de credințe al oamenilor care conduc SUA precum despre faptul că ei venerează diverse avataruri ale lui Satan, cum ar fi de exemplu Moloch, acum provocările de acest fel, niciodată nu încetează să ne uimească și provoacă anumite întrebări serioase”, se arată în articol.

„Porțile iadului”

Autorul mai folosește încă 1700 de cuvinte pentru a descrie relația Melindei Gates cu Satan, acest articol devenind un hit. Contorul propriul al Fort Russ News indică o cifră de 15.000 de vizite, iar articolul a fost republicat de câteva ori.

Hashtagurile de tipul “#Satanism”, “#Satanic”, “#666” apar adesea pe Fort Russ News, care până recent a fost un site destul laic cu un conținut foarte slab în ceea ce privește temele spirituale/religioase. Cuvintele de tipul „Satanic” au fost folosite mai curând ca expresie a unor atitudini negative față de ceva, decât o descriere a unei ideologii. Fort Russ News s-a manifestat ca un precursor al campaniei împotriva lui Bill Gates, acesta fiind contextul în care noi vedem un interes deosebit al proprietarului site-ului față de Satan. Articolele despre Bill și Melinda Gates au hashtagul “#GatesofHell” (porțile iadului).

Satan este un oaspete rar în baza de date a dezinformării rusești: există câteva cazuri în care apare Lucifer. Anticristul apare de nouă ori. Iar diavolul este menționat în șapte cazuri din cele 8,500 de cazuri de dezinformare colectate în cinci ani. Marea majoritate a acestor cazuri provin de pe site-ul rusesc național-conservator katehon.com. Pe acest site noi aflăm că incendiul de la Notre Dame este un „ritual satanic” și că familia Rothschild este una cu desăvârșire luciferică și controlează media. În același articol putem citi că Steaua evreiască a lui David este un simbol al cultului satanic. Teoriile conspiraționiste sunt fundamentale pentru ecosistemul de dezinformare a Kremlinului, dar afirmația că Satan este forța motrice a dezinformării este, chiar și în acest caz un pic exagerat.

Fort Russ News a început să exploreze Numărul Fiarei - 666. Acest număr apare în Apocalipsa lui Ioan din Noul Testament, capitolul 13, versetul 18: „Aici e’nţelepciunea! Cine are pricepere, să socotească numărul Fiarei; că e număr de om. Şi numărul ei este şase sute şaizeci şi şase”.

Pe seama acestui număr s-au făcut numeroase speculaţii, fiecare în funcţie de alfabetul şi maniera în care se operează calculul. Cea mai probabilă rămâne aceea care, în valorile numerice ale alfabetului ebraic, îl indică pe Caesar Neron, împăratul Romei, primul mare persecutor al creştinilor: QSR = 100 + 60 + 200; NRON = 50 + 200 + 6 + 50; totalul: 666.

Spiritul conspirației

Acum, Fort Russ News vede „numărul Fiarei” chiar și în locurile care nu au nicio referință la Imperatorul Nero. Acest număr figurează și în acea parte a legislației SUA care, potrivit site-ului, a fost creată pentru „a forma un guvern totalitar unic în lume”; numărul mai figurează și într-un patent al lui Bill Gates pentru a crea „un sistem de mining a criptovalutei ce lucrează pe oameni”. Această idee apare într-un articol în care este atacată tehnologia 5G și unde „numărul Fiarei” este asociat cu Bill Gates. Cu siguranță celor de la Fort Russ News nu le pasă de diavol, eu ai găsit o posibilitate de a-și crește traficul.

Se pare că strategia a avut succes, începând cu martie 2020, traficul de pe site a crescut cu 400%. Atâta timp cât va exista audiență pentru teme conspiraționiste, acestea vor avea succes.

Revenind la colierul Melindei Gates, menționăm că în cultura populară, o cruce inversată este adesea înțeleasă ca un simbol satanic. În realitate, este crucea cu Sfântul Petru, primul episcop al Romei, condamnat la moarte prin răstignire, care a cerut să fie răstignit cu capul în jos, pentru că el considera că este nedemn să fie răstignit precum Isus. În interviul Melindei se vede clar că este vorba despre Sfântul Petru.