Preşedintele Donald Trump a discutat sâmbătă timp de 50 de minute cu omologul său rus, Vladimir Putin, aceasta fiind primul contact direct între cei doi lideri de la instalarea noului preşedinte la Casa Albă, relatează agenţia de ştiri Tass şi The Telegraph, citate de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a anunţat conversaţia telefonică între cei doi lideri printr-un mesaj postat pe Twitter.

Mesajul conţine şi o fotografie în care apare Donald Trump vorbind la telefon, iar în apropierea sa se află vicepreşedintele Mike Pence, consilierul prezidenţial pentru Securitate, Michael Flynn, şeful Cancelariei Prezidenţiale, Reince Priebus, şi consilierul prezidenţial pentru Strategie, Steve Bannon.

Potrivit Kremlinului, Putin şi Trump au căzut de acord să conlucreze şi să îmbunătăţească relaţiile între cele state, scrie The Washington Post.

"Ambele părţi şi-au exprimat disponibilitatea pentru a conlucra în mod activ la stabilizarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare ruso-americane", se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de Kremlin.

Preşedinţia rusă a mai anunţat că Putin şi Trump au hotărât să continue "contactele la nivel personal în mod regulat" şi au discutat despre pregătirea unei întâlnirii oficiale între cei doi şefi de stat.

Moscova consideră Washingtonul drept cel mai important partener în lupta antiteroristă, a afirmat Putin în cursul conversaţiei telefonice, conform comunicatului Kremlinului. Ambii lideri au susţin ideea intensificării "coordonării reale" între cele două state în lupta împotriva reţelei Stat Islamic şi a altor grupări teroriste din Siria.

În plus, cei doi lideri au discutat despre programul nuclear iranian, conflictul dintre Israel şi palestinieni, situaţia din Peninsula Coreeană, conflictele din Ucraina şi Siria, dar şi despre neproliferarea armelor atomice, a mai comunicat Kremlinul.

Casa Albă nu a oferit detalii cu privire la discuţia între cei doi şefi de stat.

Din informaţiile disponibile până acum nu există niciun indiciu că cei doi lideri ar fi discutat pe tema anulării sancţiunilor impuse Rusiei care urmare a acţiunilor Moscovei în Ucraina şi pentru anexarea regiunii Crimeea, notează Reuters.

Înainte de a discuta cu Putin, Trump a purtat o conversaţie telefonică şi cu cancelarul german Angela Merkel, timp de 45 de minute, a mai precizat Spicer.

În cursul zilei de sâmbătă, pe lângă Putin şi Merkel, preşedintele american a mai discutat telefonic cu o serie de alţi lideri internaţionali, precum premierul japonez Shinzo Abe, preşedintele francez Francois Hollande sau prim-ministrul australian Malcom Turnbull.