Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) au cerut sâmbătă administrației Trump să ofere în continuare azil oamenilor care fug de război și persecuție, subliniind că programul federal de reinstalare a refugiaților este vital, relatează Reuters.

"Nevoile refugiaților și ale migranților din întreaga lume nu au fost niciodată atât de mari și programul american de reinstalare (a refugiaților) este unul din cele mai importante din lume", au afirmat într-o declarație comună cele două agenții ONU cu sediul la Geneva.

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri o înăsprire serioasă a cadrului legal în materie de imigrație și primire de refugiați, în scopul stopării eventualei intrări pe teritoriul SUA a unor "teroriști islamiști radicali".  bla

Potrivit decretului semnat de Trump, Washingtonul va opri timp de patru luni programul federal de primire și reinstalare a refugiaților, de toate naționalitățile, din țări aflate în război. Un program umanitar ambițios, creat în 1980, și care nu a fost suspendat decât o singură dată: timp de trei luni după 11 septembrie 2001.

În ceea ce privește refugiații sirieni, care au fugit cu milioanele de conflictul din țara lor, însă numai 18.000 au fost acceptați în SUA după 2011, lor le va fi interzisă definitiv intrarea, până la noi ordine.

Pentru anul bugetar 2016 (din 1 octombrie 2015 la 30 septembrie 2016), Statele Unite, guvernate la acel moment de Barack Obama, au admis pe teritoriul lor 84.994 de refugiați, de toate naționalitățile, dintre care puțin 10.000 de sirieni.

Conform decretului semnat vineri de Trump, autoritățile americane vor interzice totodată sosirea timp de trei luni a resortisanților din șapte țări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria și Yemen.

Sursa: AGERPRES