Serviciile de informații din SUA au alertat Israelul în legătură cu focarul de coronavirus din Wuhan încă din noiembrie, potrivit postului israelian de televiziune Channel 12.

Serviciile americane au aflat în a doua săptămână din noiembrie 2019, perioadă în care nu apăruseră în spațiul public informații despre prezența unui nou coronavirus în Wuhan. Se pare că doar Guvernul chinez deținea la acea dată informații despre situația din capitala provinciei Hubei. 

Serviciile secrete au informat Administrația Trump, care ”nu a considerat-o de interes informația”. În schimb, americanii au informat NATO și Forțele Armate Israeliene (IDF), relatează Times of Israel.

Oficialii militari israelieni au discutat despre posibilitatea răspândirii virusului în regiune și modul în care acesta ar afecta Israelul și țările vecine. Informația a ajuns și la Ministerul sănătății și alți factori de decizie din Israel, dar ”nu s-a făcut nimic”, potrivit postului tv. 

Și ABC News a dezvăluit, citând surse anonime, că un raport din noiembrie al Centrului Național pentru Informații Medicale (NCMI) - aflată în subordinea Agenției de Informații a Departamentului Apărării (DIA) - informa despre o boală infecțioasă în Wuhan care reprezintă o amenințare la adresa populației.

Raportul a fost realizat pe baza interceptării comunicațiilor electronice din China și a analizei imaginilor obținute de sateliții americani.

Nu e clar dacă e vorba de același raport prezentat de Channel 12.

Directorul NCMI, colonelul Shane Day, a negat existența acestui raport, în timp ce Consiliul pentru Securitate Națională nu a dorit să comenteze.

Sursele ABC News susțin însă că raportul NCMI a circulat în comunitatea americană de informații. Informațiile și avertismentul că liderii chinezi erau conștienți de faptul că epidemia a scăpat de sub control ar fi ajuns și la Administrația Trump. 

Sursa: mediafax.ro