Comisia Europeană dorește ca statele membre să le garanteze cetățenilor lor salarii minime uniforme. Președintele executivului european, Jean-Claude Juncker consideră că „trebuie să existe un nivel de demnitate pe care trebuie să îl respectăm”, notează New Europe.

În pofida faptului că nu Comisia Europeană este responsabilă pentru politica socială a statelor membre, aceasta dorește să aducă „mai multă echitate și justiție socială în Europa”. 

Comisia Europeană își va prezenta propunerea de reformă săptămânile viitoare, înaintea summit-ului din 25 martie din Roma ce va marca a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, tratat ce a pus bazele Uniunii Europene de astăzi.

„Încă de la începutul mandatului meu am dorit să fie clar faptul că am vrut o Uniune mai socială. Am făcut pași importanți pentru a ajunge la acel rezultat. Acest an este unul decisiv. Ca urmare a consultării publice, este timpul să stabilim Pilonul European al Drepturilor Sociale”, a spus Juncker în cadrul Summit-ului Social din Suedia, informează New Europe.

Jean-Claude Juncker a sugerat că aceasta este o reformă ambițioasă și că va începe cu cele 19 state membre ale zonei euro.

Pe 19 ianuarie Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind asigurarea socială minimă, punând astfel presiune asupra Comisiei Europene și a statelor membre pentru a asigura „o minimă protecție socială și care de preferat este depășită în toate statele membre”.

Propunerea Comisiei Europene va fi făcută publică în curând și va fi supusă consultării publice. Aceasta dorește să abordeza moștenirea lăsată decriza financiară, încercând să uniformizeze nivelul de trai la nivel european.

Sursa: caleaeuropeana.ro