Francois Fillon, candidat al dreptei în alegerile prezidențiale franceze, a pledat - într-un interviu acordat publicațiilor Le Monde și Frankfurter Allgemeine Zeitung - pentru o "alianță europeană în domeniul apărării", subliniind că "cu Trump sau nu, Europa trebuie să-și construiască o apărare proprie", potrivit AFP.

"Nu propun o apărare europeană integrată, ci o alianță europeană în domeniul apărării", afirmă Fillon în acest interviu acordat cotidienelor francez și german, în timp ce se pregătea să se deplaseze luni la Berlin.

"Trebuie să se pună în comun mijloace, să se construiască o industrie europeană și să se creeze un fond de ajutor reciproc care să finanțeze costurile unei intervenții externe", explică el.

"Este sfârșitul perioadei postbelice, începutul unei noi epoci extrem de periculoase", susține Fillon. "Nevoia de unitate a țărilor europene este mult mai mare decât era în urmă cu 25 de ani. După atentatul de la Berlin, am sentimentul că Germania devine conștientă de aceste noi riscuri", afirmă ex-premierul francez.

Referindu-se la declarațiile președintelui american Donald Trump, Francois Fillon estimează că "Europa este avertizată. Ea trebuie deci să se organizeze în fața unei politici americane care nu ne va face cadouri".

Cât despre NATO, calificată drept "depășită" de Trump, Fillon răspunde că "existența unei alianțe a apărării transatlantice nu este învechită, ci este chiar necesară".

"Dar ea nu este doar o protecție împotriva totalitarismului islamic care încearcă să destabilizeze o zonă imensă care se întinde din Pakistan până în Nigeria", afirmă el, estimând că "în multe cazuri, politica americană care conduce NATO nu reprezintă soluția împotriva totalitarismului islamic, ci este mai degrabă problema".

"Cu Trump sau fără el, Europa trebuie să-și construiască o apărare proprie", a opinat Fillon.

Fostul premier estimează, de asemenea, că pentru Europa "relația franco-germană este absolut fundamentală"."Optez deci pentru consolidarea ei, într-un parteneriat de la egal la egal".

"Responsabilitatea noastră este să dăm integral Europei puterea politică pentru a face față cu bine SUA, Rusiei, Chinei", a mai spus Fillon.

El a lansat un apel pentru "refacerea relației noastre cu Rusia". Potrivit lui, "aceasta trece printr-o reglementare a problemei ucrainene. Într-o a doua etapă, trebuie refăcut un nou parteneriat economic cu Rusia".

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 7 mai pare să se îndrepte spre un duel între Francois Fillon, conservator liberal, și lidera extremei drepte, Marine Le Pen, estimează AFP.

sursa: Caleaeuropeană