Pe fundalul peisajului mondial și european al COVID-19, Belgia intenționează să deblocheze economie treptat, dar rapid, scrie Novaya Gazeta.

Premierul belgian Sophie Vilmes a avut o adresare televizată în care a vorbit despre statistica actuaală a coronavirusului în Belgia ca fiind încurajatoare și a anunțat că un grup de experți va începe să lucreze în vederea implementării unei strategii de ieșire treptată din izolare socială. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că în spitalele belgiene se aflau în ziua de marți,  7 aprilie, 6012 pacienți cu coronavirus, 1260 în terapie intensivă, 2035 și-au pierdut viețile de la începutul pandemiei, iar acest număr continuă să crească cu câte 100 în fiecare 24 de ore, scrie Novaya Gazeta

Șeful guvernului a spus că este prematură să fie celebrată o victorie, dar trebuie să ne gândim la o criză în care va ajunge țara - cea economică.

Fiecare zi de luptă cu coronavirusul costă economia Belgiei patru miliarde de euro, iar cât cu cât mai repede va începe ieșirea etapizată din izolare, cu atât mai puțin catastrofale vor fi consecințele pentru economia Belgiei.

Începând cu ziua de miercuri este permisă plimbarea familiilor în locurile publice, au fost deschise unele magazine nealimentare - de electronice și instrumente de uz casnic. Cu toate acestea, restricțiile generale rămân valabile până pe 19 aprilie, și pot fi prelungite până pe 3 mai.

Cu toate acestea, în condițiile în care deficitul bugetar al Belgiei poate ajunge până la cifra exuberantă de 5%, Guvernul de la Bruxelles ia în calcul deblocarea economiei.

Consecutivitatea ridicării restricțiilor va depinde de datele concrete urmare a campaniei de testare masivă după modelul sud-coreean. Asta se va face în condițiile în care calitatea testelor a crescut, dar și cantitatea. Se așteaptă că se va ajunge la un număr de 40-50 de mii de teste pe zi.

Urmare acestor măsuri, cei care vor fi testați pozitiv vor rămâne în carantină, iar ceilalți vor ieși la serviciu pentru a renaște economia.