Noul coronavirus adus din China se răspândește mult mai rapid decât se credea până acum. O spune o echipă de cercetători din Statele Unite, sugerând că doar vaccinul sau imunitatea puternică va pune capăt pandemiei.

Potrivit analizei efectuate de laboratorul din Los Alamos, un singur infectat din Wuhan a transmis virusul, în medie, altor 5,7 persoane. Cifra este de două ori mai mare decât cea raportată în februarie de Organizația Mondială a Sănătății și alte autorități din sănătate, transmite Bloomberg.

Rezultatele se referă la focarul chinez. Dacă aceștia vor tăinui adevărul, pandemia s-ar putea să fie mai dificil de control decât presupuneau autoritățile, mai scris publicația citată. 

Potrivit calculelor făcute de cercetători, aproximativ 82 la sută din populație va trebui să fie imună, fie prin vaccinare, fie pe motiv că a avut deja boala, pentru a opri virusul. În lipsa unei astfel de protecții, nivelul ridicat al distanțării sociale va fi și mai necesar, mai ales dacă cel puțin unul din cinci infectați nu este diagnosticat cu COVID, spun autorii.

Guvernele din întreaga lume încearcă să-și dea seama când și cum să iasă din săptămânile de blocaj, având în vedere că o parte din China reînnoiește restricțiile după apariția unor noi cazuri. Aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost testați pozitiv la nivel global, inclusiv un număr de cazuri din China, persoane care nu aveau simptome specifice de COVID-19.

„A crede că suntem aproape de punctul final ar fi periculos”, a spus, miercuri, liderul OMS în Europa. OMS este de părere că este necesară testarea repetată a pacienților, izolarea și limitarea contactelor, deoarece treptat, țările vor slăbi restricțiile asupra vieții sociale.

Cercetătorii au utilizat informațiile de pe telefon care determină circulația persoanelor raportat la cazurile înregistrate pentru a calcula răspândirea virusului.