UPDATE: Președintele american Donald Trump a semnat luni actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), relatează agențiile France Presse și Reuters.

Casa Albă a anunţat programul oficial pentru ziua de luni, care include semnarea mai multor ordine executive începând de la ora locală 10.30 (17.30 ora Chișinăului) în Biroul Oval.

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama şi a reprezentant una dintre priorităţile sale economice pentru Statele Unite. Negocierea TPP a durat opt ani, dar acesta trebuie ratificat de cel puţin şase ţări care reprezintă cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor pentru a intra în vigoare.

Un număr de 12state au semnat acordul comercial, printre care se numără: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile şi Peru.

TPP-ul este menit că consolideze relaţiile economice dintre aceste ţări, prin reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.

De asemenea, preşedintele ar urma să lanseze renegocierea NAFTA cu Mexic şi Canada.

”Vom începe negocierile care au legătură cu NAFTA. Vom începe renegocierea NAFTA, privind imigraţia şi securitatea la frontieră”, a declarat Donald Trump în cadrul ceremoniei de învestire de la Capitoliu.

În timpul campaniei electorale, preşedintele republican a susţinut că vrea să obţină termeni mai favorabili cu privire la situaţia de securitate pentru Statele Unite prin intermediul renegocierii NAFTA.

sursa: News.ro