Un cercetător care și-a adaptat laboratorul destinat testării peștilor pentru a testa oamenii este considerat a fi cel care a contribuit cel mai mult la numărul mic de îmbolnăviri cu COVID-19 din Insulele Feroe, țară cu un singur pacient internat.

În prezent, arhipelagul din Atlanticul de Nord are o singură persoană în spital cu Covid-19 și este una dintre cele cinci țări europene, alături de Letonia, Georgia, Malta și Liechtenstein, care nu au înregistrat niciun deces cauzat de virus, până în prezent.

Succesul abordării autorităților din Insulele Feroe pare să se bazeze pe decizii ale lui Debes Christiansen, cercetător veterinar, șeful Laboratorului Național destinat bolilor animalelor și peștilor, din capitala Tórshavn, scrie The Guardian.

Potritiv sursei citate, Christiansen a avertizat guvernul încă din luna ianuarie cu privire la necesitatea pregătirii pentru posibila răspândire a bolii care apăruse în China.

Laboratorul condus de Christiansen, care avea ca obiectiv testarea somonului pentru infecții virale, a fost adaptat și a achiziționat ingredientele suplimentare necesare testării oamenilor. În țară s-au făcut teste în masă pentru detectarea virusului la somonii crescuți în apele din Feroe, în urma unui focar de anemie ce data din 2001. Din valoarea totală a exportului arhipelagului, 90% este reprezentat de pește și jumătate din această valoare de somon.

 stirileprotv.ro