China și Rusia încep luni, în largul coastei provinciei chineze Guangdong (sud), cele mai ample exerciții comune ale forțelor lor navale, a anunțat duminică conducerea marinei militare chineze, potrivit Reuters.

Aplicațiile navale comune ruso-chineze 'Joint Sea-2016', care vor dura opt zile, au loc pe fondul creșterii tensiunilor legate de Marea Chinei de Sud. La jumătatea lunii iulie Curtea permanentă de arbitraj de la Haga (CPA) a dat câștig de cauză Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică, nu au 'fundamente juridice'.

La exercițiile 'Joint Sea-2016' vor lua parte nave, submarine, un portavion și elicoptere militare. Vor fi realizate simulări ale unor operațiuni de apărare, salvare și anti-submarine.

Beijingul consideră că deține suveranitatea asupra cvasi-totalității Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerțul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenții emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei.