Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a spus că un medicament antiviral foarte eficient ar putea fi disponibil în curând şi pe piaţa românească.

Este vorba despre un medicament antiviral care este eficace, s-a demonstrat deja în clinici din SUA şi alte state. Se numeşte Rendesivir, vom beneficia de el în curând în cadrul unui studiu organizat de OMS, care include circa 25-30 de ţări din lume. 

Unii pacienţi români vor fi trataţi cu acest nou produs. La finalul studiului, sperăm ca produsul să poată primi licenţă din partea autorităţilor americane şi cred că în toamnă va fi disponibil în Europa cu siguranţă şi să sperăm că şi în România”, a declarat Rafila.

Totodată, acesta a făcut precizări cu privire la preparatul denumit „Hidroxiclorochina”.

Hidroxiclorochina nu acţionează împotriva virusului propriu zis. Acest medicament, în schimb, împiedică înmuțirea, replicarea virală. Sigur, va trebui administrat încă de la început şi probabil vor beneficia de el în primul rând persoanele din categoriile de risc. Dacă noi vom reuşi să ţinem lucrurile sub control în această primăvară,  sunt încrezător că lumea va încerca să limiteze contactele sociale, şi lucrurile vor intra pe un făgaş acceptabil, în toamnă, probabil, am avea tratamentul. Sigur, nu se va întrerupe lanţul transmiterii, decât dacă vom avea un vaccin, asta se va întâmpla peste un an, în cel mai bun caz. Dar faptul că va exista un medicament care va trata cazurile, astfel încât să nu mai avem mortalitate, este un lucru bun", a declarat dr. Alexandru Rafila la o televiziune de peste Prut.

Alexandru Rafila este președintele Societății Române de Microbiologie și şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Pe lângă activitatea remarcabilă desfăşurată în România, expertiza Prof. dr. Rafila este recunoscută şi în străinătate, fiind expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.