România devine prima țară din uniunea Europeană care va găzdui rezerva strategică de materiale medicale a Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut aseară de președinta Comisiei Europene, pentru Televiziunea Română. Prima tranșă de ventilatoare a fost contractată și urmează să ajungă deja peste Prut.

„Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reuşim să facem aşa ceva prin mecanismul de protecţie civilă, RESC EU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente pe care le vom trimite în ţările care au nevoie mai mult de ele. Sunt mândră şi recunoscătoare pentru că România s-a oferit să fie prima ţară europeană să cumpere şi să găzduiască în numele UE ventilatoare. Au fost deja comandate 150 de ventilatoare şi imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în ţările care au nevoie de ele, bineînţeles în Spania şi Italia”, a declarat Ursula von der Leyen, într-un interviu pentru TVR.

Totodată, șefa Comisiei Europene s-a declarat încântată de gestul României, care urmează să delege o echipă de specialiști pentru ca aceștia să ajute la tratarea pacienților din Italia.

„Sunt fericită să aflu că România trimite în Italia o echipă de 11 doctori şi 6 asistente să ajute la tratarea pacienţilor bolnavi de COVID. Cred că aceasta e solidaritatea: SOLIDARITATEA EUROPEANĂ (în limba română, n.red).”

Amintim că, anunțul privind acest sprijin oferit de România a fost făcut luni, de șeful de la Cotroceni, Klaus Iohannis, după ședința cu premierul și mai mulți membri ai Cabinetului de miniștri.

„Am avut o discuție legată de felul în care România își arată solidaritatea față de alții și pot să vă spun că am decis împreună ca România să trimită o echipă de medici și asistenți medicali în Italia. Ei vor merge acolo, în zona Milano, vor pleca cel târziu mâine – o echipă formată din 11 medici și șase asistenți medicali”

Astfel, România se alătură altor câteva țări europene, inclusiv Germania - prima care s-a oferit să ajute, care și-au manifestat solidaritatea față de Italia.