Medicul șef al Scoției s-a ales cu un avertisment din partea poliției pentru faptul că a mers într-o vizită la cel de-al doilea domiciliu al său din regiunea Fife în perioada stării de criză din cauza coronavirusului. Catherine Calderwood a fost criticată dur după ce imaginile din călătoria familiei sale orașul Earlsferry au fost publicate în The Scottish Sun, relatează BBC.

Mai apoi ea și-a cerut scuze și a spus că va continua să se concentreze pe meseria ei. 

Medicul cu profil înalt a fost printre cei care îndeamna publicul să rămână acasă pentru a salva vieți și pentru a proteja Serviciul Național de Sănătate.

Unii au spus că poziția ei este „de nejustificat”, însă prim-ministrul a spus că sfaturile și expertiza medicului șef Calderwood sunt „de neprețuit”.

Ea va rămâne în funcția ei, dar nu va mai apărea în vizorul public și nu va mai participa la conferințele de presă zilnice.

Șeful Poliției din Scoția, Iain Livingstone, a confirmat că ofițerii locali au vorbit cu Calderwood duminică, 5 aprilie. El a spus că au stabilit niște sfaturi cruciale și au emis un avertisment despre conduita ei viitoare, pe care ea a acceptat-o.

„Instrucțiunile legale referitoare la a nu părăsi locuința fără o scuză rezonabilă se aplică tuturor.Distanțarea socială este intervenția-cheie pentru a reduce răspândirea coronavirusului și este esențial să fie urmate instrucțiunile pentru a vă proteja reciproc, pentru a sprijini lucrătorii-cheie, pentru a salva vieți”, a spus el.

Luna trecută, guvernul scoțian a emis un avertisment de călătorie în care critica „comportamentul iresponsabil” al persoanelor care au două case și al celor care se deplasează în Highlands (regiune muntoasă din Scoția), în încercarea de a se izola.

Ziarul The Scotish Sun a relatat că medicul Calderwood și familia ei au fost văzuți mergând pe un teren de golf din Earlsferry, lângă a doua casă, sâmbătă, 4 apriie. Earlsferry se află la mai mult de o oră de Edinburgh, unde își au casa principală a familiei.

Într-o declarație emisă duminică, Calderwood a spus că „îi pare rău pentru ce a făcut” și că „există motive pentru ceea ce a făcut, însă nu-s justificate și nu au fost motive legitime pentru a fi în afara casei sale”.

„În timp ce eu și familia mea am urmat în permanență îndrumările privind distanțarea socială, am înțeles că nu am respectat sfaturile pe care le dau celorlalți și îmi pare rău pentru asta. Am o misiune de făcut ca ofițer medical principal pentru a oferi sfaturi miniștrilor cu privire la acest virus și pentru a sprijini profesia de medic în timp ce muncesc noaptea și ziua pentru a salva vieți și, după ce am vorbit cu primul ministru în această dimineață, voi continua să mă concentrez complet pe slujbă”, a spus medicul. 

Unii poliicieni au declarat că că primul ministru și echipa de vârf trebuie să „conducă prin exemplu” și au cerut demisia medicului Calderwood. Cineva a declarat că „Nu poate exista o regulă pentru șefi și alta pentru toți ceilalți". Alți politicieni s-au înfuriat că proprietarii de locuințe secundare ignoră sfaturile de a rămâne acasă și și-au exprimat regretul că după ce va trece perioada pandemiei medicul șef va trebui să plece.

Este de menționat că o situație similară a avut loc și în R. Moldova, doar că nu cu un medic, ci chiar cu președintele Igor Dodon. 

Acesta și-a scos familia la plimbare, câteva zile în urmă, în ciuda îndemnului atât de mediatizat de el în ultima perioadă de a sta acasă.

Șeful statului a publicat o poză pe pagina sa de Facebook în care apare soția sa și unul dintre fiii săi.

„Un pic de respiro și o scurtă plimbare în această perioadă strictă de izolare și carantină. Azi am ajuns mai devreme acasă și i-am scos pe ai mei puțin la aer. Instituțiile statului fac tot posibilul să combatem epidemia și să vină cât mai curând momentul când cetățenii se vor putea bucura din plin de primăvara frumoasă de afară. Încă puțin trebuie să rezistăm, ca să revenim cu toții la ritmul obișnuit de viață și să avem toată libertatea de care am avut parte cândva”, a scris Dodon în descrierea pozei.

Valul de critici nu a ezitat să apară. O mulțime de internauți au sărit cu comentarii și i-au amintit președintelui de restricțiile impuse în legătură cu pandemia de coronavirus. Unii l-au numit „antiexemplu”, alții l-au acuzat că evită ordinele impuse și s-au plâns pe faptul că nu au ieșit cu copiii din casă de 18 zile, doar pentru a se proteja. 

Pentru acest lucru, Dodon nu a primit nicio avertizare din partea Poliției, așa cum se face în alte state europene, indiferent de statutul persoanei.