Miniștrii Afacerilor Externe ai NATO au adoptat un set de măsuri suplimentare de sprijin pentru Georgia și Ucraina. Acestea vin în completarea pachetului existent privind securitatea în regiunea Mării Negre. Deciziile se referă la aspecte precum consolidarea rezilienței acestor state în faţa provocărilor de tip hibrid, intensificarea participării lor în exerciții militare alături de aliați și îmbunătățirea cunoașterii situației regionale. Ședința a avut loc astăzi, prin intermediul unei video-conferințe.

Cu această ocazie, Ministrul de Externe de la București, Bogdan Aurescu, a apreciat atenția sporită acordată de aliați evoluțiilor din această regiune și partenerilor din vecinătatea estică.

A evaluat că, în condițiile menținerii unei situații de securitate fluide și complexe în regiunea Mării Negre, adoptarea de măsuri suplimentare de sprijin pentru Georgia și Ucraina reprezintă un demers necesar. A subliniat că situația de securitate impune, totodată, continuarea implementării deciziilor privind prezența aliată înaintată în regiunea Mării Negre”, se arată într-un comunicat de presă al Externelor de peste Prut.

Totodată, în cadrul aceleiași reuniuni, oficialul a subliniat rolul important al misiunilor aeriene de urgență în asigurarea transportului de echipamente medicale în această perioadă de pandemie. Acesta a remarcat că România a fost primul stat aliat care a utilizat capabilitățile de transport strategic aerian la dispoziția NATO în acest sens.

De asemenea, participanții au  angajamentul ferm al tuturor statelor membre pentru asigurarea unității și solidarității aliate în fața pandemiei cu coronavirus.

Mai mult, șeful diplomației de la București a reiterat importanța dialogului și cooperării cu UE și a unor răspunsuri coordonate la provocările comune. Iar în ceea ce privește vecinătatea sudică a continentului european, acesta a exprimat sprijin pentru consolidarea rolului NATO în Irak și în regiune, cu accent pe combaterea terorismului.

Miniștrii de externe care au participat la reuniune au adoptat și o Declarație finală, în care își exprimă compasiunea față de victimele bolii cu coronavirus și față de toți cei afectați de ea. Aceștia au mai subliniat că aliații se sprijină reciproc pentru a face față pandemiei, inclusiv cu personal medical, paturi de spital, echipament medical vital, schimburi de bune practici și idei de combatere a acestei pandemii mortale ș.a.