Deputatul PAS și membrul Comisiei parlamentare „Cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media”, Lilian Carp, consideră că prin dispoziția emisă de Consiliul Audiovizualului autoritățile încearcă să ascundă toate neregulile din sistemul medical în timp de pandemie. Totodată, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, consideră că această măsură se încadrează în logica dictatorială a lui Dodon.

„În primul rând noi vedem părerile diferitor experți cum ar trebui să acționeze guvernul, dar din păcate ei acționează cum cred de cuviință, așa cum cred ei că pot speria lumea cu „hummer-urile și prăștiile” pe care le pun. Asta e una din cauzele prin care ei încearcă să impună să nu mai vorbească nimeni și, totodată, să nu mai vorbească nimeni din sistem despre neregulile care sunt. Toate spitalele nu au echipaj corespunzător, nu în zadar vedem mai mulți medici care se revoltă și vor să plece dih sistem - ei asta vor să ascundă. Noi clar că nu o putem considera ca o ticăloșie în cazul când trebuie să-i apere pe cei care sunt în prima linie și să informeze populația pentru a nu intra în panică, dar ei fac totul, absolut, ca să bage lumea în panică”, a comunicat Lilian Carp pentru Deschide.MD.

Alexandru Slusari speră că partenerii externi vor reacționa la măsurile „abuzive” ale lui Dodon.

„Aceasta măsura nejustificată sub aspectul normelor democratice se încadrează perfect în logica perversă și dictatorială a lui Dodon. 60 de zile în loc de 30 de zile perioada stării de urgență. Comisia Excepțională, în pofida legislației intervine în procesul amendării legilor pe fundalul unui Parlament, care cu majoritatea voturilor s-a autoizolat într-o republica parlamentară. Mașinile blindate cu mitraliere țin pensionarii în carantină. Consiliului Audiovizual se limitează la deciziile unilaterale ale lui Vicol. Informația despre coronavirus doar de la autoritățile oficiale. Ce urmează? Închiderea mass-media independente și anularea alegerilor prezidențiale, la care Igor Dodon are tot mai puține șanse să câștige? Cred că este cazul ca partenerii externi să reacționeze la aceste abuzuri. N-am văzut nici o țară europeană, unde lupta cu pandemia COVID-19 să fie însoțită cu lupta cu mass-media și îngrădirea dreptului oamenilor la informare”, a declarat Slusari pentru DESCHIDE.MD.

CA obligă posturile de tv și radio să nu furnizeze publicului alte date decât cele prezentate de către Comisia pentru Situații Excepționale, Guvernul, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, care în opinia CA sunt „unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare.

Prevederile 4 și 5 ale dispoziției sunt cele care fac ingerință directă în politica editorială a instituțiilor mass-media. 

4. În condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităţilor publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale), acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă.

5. Pe durata perioadei stării de urgență prezentatorii/moderatorii/redactorii vor renunța unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19, atât în context național, cât și extern,  unicele surse sigure, veridice, imparţiale și  echilibrate fiind autorităţile publice competente din țară și de peste hotare (Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății).  Această obligativitate rezidă imperios din necesitatea asigurării exactității maxime şi corectitudinii depline a informației, din caracterul esenţial al faptului că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor.

Celelalte măsuri, la fel obligă posturile tv și radio să se transforme în cutia de rezonanță a autorităților.