Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul va adopta o rectificare bugetară prin care vor fi alocați mai mulți bani în domeniul sănătății. Totodată, banii vor fi direcționați și pentru plata șomajului tehnic, românii care nu pot merge la serviciu vor fi sustinuți financiar. Mai mult, șeful de la Cotroceni a declarat că plata ratelor se va amâna până la 9 luni. Măsura se referă nu doar la persoanele fizice, ci și la agenții economici.

„Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani.  A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic. Deci, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetară pentru a avea grijă de sănătate, de domeniul sănătății. Pe de cealaltă parte, de domeniul șomajului tehnic, deci de protecție socială. A doua chestiune, care cu siguranță îi va bucura pe foarte mulți – Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România. La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an”, a spus Iohannis.

De precizat este că, prin comparație, în R.Moldova, Guvernul nu a adoptat asemenea măsuri, ci a emis doar o recomandare, lăsând la latitudinea băncilor comerciale să hotărască.

Astfel, câteva bănci au venit, din proprie inițiativă, cu o decizie de amânare a plății creditelor pentru persoanele fizice până în luna iunie.