Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, asăzi, noi restricții de circulație a cetățenilor, care vor intra în vigoare începând de miercuri. Astfel, oamenii nu mai au voie să iasă din casă decât pentru urgențe, aprovizionare curentă, sau pentru a merge la serviciu. Forțele de ordine care supraveghează asupra respectării măsurilor vor fi ajutate de Armata Națională. Despre aceasta a anunțat șeful de la Cotroceni, la finalul ședinței de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

„Tocmai am încheiat o ședință de lucru pe care am convocat-o (...) Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situația să îngrădim, să încetinim răspândirea infecției. Astfel, se vor introduce noi restricții de circulație și noi restricții pentru români, în sensul că ce a fost până acum o recomandare devine obligație, după principiul „stăm acasă”. Evident că oamenii pot ieși ca să meargă la serviciu și să se întoarcă de la serviciu, să iasă să își facă cumpărăturile absolut necesare de alimente de pe-o zi pe alta”, a precizat Iohannis.

Totodată, președintele României a declarat că autoritățile au convenit să apeleze la Armată, pentru a gestiona mai bine situațiile create în teren. În acest fel, Armata va pune la dispoziție personal care va veni să suplimenteze forțele de ordine publică, Jandarmerie și Poliție.

Mai mult, Klaus Iohannis a declarat că, în scop de protecție, persoanele care sunt trecute de 65 de ani vor fi nevoite să stea mai tot timpul în casă.

„Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez - persoanele cele mai vulnerabile sunt persoanele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar și de restricții speciale. Și, astfel, pentru a proteja persoanele peste 65, pentru aceste persoane se vor introduce restricții speciale, în sensul că vor trebui, în interesul lor propriu, să stea practic tot timpul acasă. Am discutat și alte măsuri care se cer luate, fie prin Ordonanțe de urgență ale Guvernului, fie prin Hotărâri ale Guvernului, fie prin ordine militare. Aceste restricții, pe care tocmai le-am menționat, vor fi prelucrate în cursul zilei de astăzi într-o ordonanță militară, ordonanță militară care se va finaliza până la sfârșitul acestei zile”

Restricțiile vor intra în vigoare începând cu miercuri, 25 martie.

La ședință, care a avut loc la Palatul Cotroceni, a participat și premierul ludovic Orban, proaspăt ieșit din izolare, ministrul de interne, Marcel Vela, ministrul apărării, Nicolae Ciucă, dar și ministrul sănătății, Victor Costache.