Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, a salutat sâmbătă acordul privind criza din Siria, anunțat vineri noaptea de SUA și Rusia, și a cerut Națiunilor Unite să pregătească propuneri pentru tratative despre tranziția politică de la Damasc, transmite Reuters.

Acordul este extrem de binevenit. Toate părțile beligerante, altele decât grupările desemnate drept organizații teroriste de către Consiliul de Securitate al ONU, trebuie să asigure acum implementarea sa efectivă”, a menționat șefa diplomației europene, într-un comunicat de presă.

După mai multe ore de așteptare de la încheierea unor negocieri ce păreau să ducă la o nouă amânare, ministrul de externe rus Serghei Lavrov și secretarul de stat american John Kerry au anunțat împreună, vineri noaptea, un acord între SUA și Rusia în privința soluționării crizei din Siria.

Acordul include o încetare a focului începând de luni, 12 septembrie, la apusul soarelui, acces al convoaielor umanitare la populația în nevoie și eforturi comune contra grupărilor islamiste interzise.

Sursa: Agerpres