Al doilea mare furnizor de carduri bancare din lume, Mastercard ar putea fi obligat sa plateasca despagubiri de 14 miliarde de lire sterline intr-un proces intentat in numele consumatorilor din Marea Britanie.

In 2014, Curtea Europeana de Justitie a hotarat ca institutiile cu drept regulator pot dicta impotriva comisioanelor interbancare practicate de Mastercard pe piata britanica, anunta BBC. Desi furnizorul de carduri a redus nivelul acestor taxe, autoritatile au intentat un proces pentru costurile impuse consumatorilor intre 1992-2008.

Reprezentantii companiei americane de servicii financiare sustin ca vor contesta actiunea deschisa impotriva lor.

"Noi oferim o valoare reala a serviciilor noastre prin sistemele de securitate si protectie a consumatorului si suntem decisi sa investim in continuare in sistemul nostru financiar pentru a raspunde cerintelor clientilor nostri", se apara reprezentantii Mastercard.

Mastercard a avut de dus o lupta de 7 ani cu Oficiul European pentru Protectia Consumatorului pe tema comisioanelor interbancare, batalia fiind transata in cele din urma la Curtea Europeana de Justitie.

Walter Merricks, omul care se afla in spatele procesului intentat Mastercard, sustine ca britanicii care au folosit intre 1992 si 2008 cardurile emise de firma americana merita sa obtina compensatii pentru comisioanele aplicate de corporatia financiara.

Intr-o prima faza, procesul va ajunge pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel pentru Concurenta din Londra, acestora revenindu-le sarcina de a stabili daca plangerea este intemeiata.

In cazul in care instanta londoneza va decide sa dea curs procesului, primele audieri vor fi programate pentru 2018.

Sursa: Business24