Președintele României, Klaus Iohannis, reiterează aşteptarea României ca noul preşedinte al Republicii Moldova să acţioneze conform atribuţiilor sale constituţionale. Declarația a fost făcută de președintele României, în cadrul întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, în lumina declarațiilor recente făcute de Dodon la Moscova.

„În Republica Moldova, am asistat la primele alegeri prezidenţiale directe după mult timp. Reiterez aşteptarea României ca noul preşedinte să acţioneze conform atribuţiilor sale constituţionale. O spun inclusiv în lumina declarațiilor sale cele mai recente. Indiferent de acestea, România va continua sa sprijine drumul european al Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de stabilitate, de implicarea responsabilă - subliniez acest cuvânt, responsabilă - a tuturor factorilor politici și instituționali în continuarea și consolidarea procesului de reforme. Aceste reforme sunt esenţiale pentru modernizarea statului și susținerea parcursului european, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat șeful de la Cotroceni.

Iohannis a reconfirmat spijinul României pentru viitorul european al Republicii Moldova și a subliniat deschiderea statului vecin cu privire la dezvoltarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul şi cu autorităţile locale din Republica Moldova. 

 ”De aceea, la ultima şedinţă a CSAT de anul trecut am adoptat un Plan de Acţiune privind abordarea strategică a relaţiei României cu Republica Moldova. Obiectivul nostru strategic, reflectat în acest plan, este susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeană şi a conectării pro-europene a Chişinăului, precum şi existenţa unor instituţii puternice şi a unei democraţii solidă. În acest proces, România poate şi trebuie să joace un rol principal, să investească mai mult. Efortul României va trebui sistematizat şi concentrat instituţional astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete şi palpabile pentru cetăţenii Republicii Moldova” a adăugat președintele României.

Amintim că ieri în cadrul declarațiilor de presă după întrevederea cu Vladimir Putin, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că PSRM va câștiga alegerile parlamentare din 2018 și intenționează să anuleze Acordul de Asociere cu UE semnat de Republica Moldova în anul 2014. În același context Igor Dodon a mai declarat că reglementarea politică a conflictului transnistrean poate fi atinsă în următorii 2-3 ani. Igor Dodon a mai spus că diferendul transnistrean putea fi rezolvat la începutul anilor 2000, prin implementarea planului Kozak. Această șansă, potrivit președintelui, a fost ratată.