„Pe 27 februarie se fac șase ani de la tentativa de anexare dă către Rusia a peninsulei Crimeea ce aparține Ucrainei, iar Statele Unite reafirmă: Crimeea este Ucraina. După cum am subliniat în declarația cu privire la Crimeea din iulie 2018, Statele Unite nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată pretențiile Rusiei de suveranitate asupra peninsulei. Solicităm Rusiei să înceteze anexarea Crimeei”, se arată într-o declarație a Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo.

Ocuparea Crimeei de către Rusie și militarizarea peninsulei din ce în ce mai mare reprezintă o amenințare pentru securitatea noastră comună, se mai arată în comunicat.

Autoritățile ruse de ocupație continuă atacul asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, reducând la tăcere în mod brutal societatea civilă și mass-media și subminând libertatea religioasă. Peste 80 de persoane din Crimeea, inclusiv membri ai comunității tătarilor din Crimeea au fost băgați în închisori, iar unii supuși torturii, pentru că au protestat pașnic împotriva ocupației.

În declarație este criticat modul în care Rusia se raportează la Medjlisul tătarilor crimeeni. Statele Unite a condamnat și acțiunile Rusiei în Donbas.