Președintele României, Klaus Iohannis, face apel la calm și îndeamnă oamenii să nu se panicheze în legătură cu virusul COVID-19. Totodată, acesta a cerut tuturor instituțiilor responsabile să trateze situația legată de prevenirea răspândirii coronavirusului cu maximă vigilență și să continue eforturile pentru gestionarea eventualelor cazuri de infecție pe teritoriul României. Declarațiile au fost făcute de șeful statului român, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Klaus Iohannis spune că, până în acest moment, în România nu există niciun caz confirmat de infecție cu acest virus.

Din analiza făcută în cadrul ședinței CSAT, s-a constatat că instituțiile responsabile au luat la timp măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea. Guvernul Orban a adoptat prevederi normative care să facă posibilă o serie de acțiuni, inclusiv achiziții, necesare combaterii efectelor coronavirusului (...) Am hotărât ca pe lângă măsurile deja stabilite, să fie suplimentate măsurile de control, pentru identificarea potențialilor bolnavi cu afecțiuni respiratorii și prevenirea infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestră, maritimă, fluvială și aeriană”, a spus președintele României

Mai mult, Iohannis a mai declarat că Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în aceste puncte de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.

Am luat, astfel, în cadrul CSAT decizia alocării de către Guvernul României a resurselor financiare pentru achiziția de echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă și medicamente.

Șeful statului român a precizat că, potrivit evoluției de până acum în țările afectate, persoanele care pot dezvolta complicații în urma contractării coronavirusului sunt în special vârstnicii, motiv pentru care această categorie va beneficia de o atenție sporită din partea autorităților.

Totodată, Iohannis a anunțat că va fi creată o linie telefonică specială, unde cetățenii vor putea solicita informații despre acest tip de virus.