Ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher, a criticat poziţia Uniunii Europene de monitorizare a statului de drept în Polonia, spunând că blocul comunitar "a politizat puternic" acest subiect, relatează DPA marţi.

UE "nu ezită să folosească această chestiune a statului de drept pentru a-şi atinge obiectivele", a afirmat Mosbacher într-un interviu pentru Super Express, un tabloid polonez, fără a elabora care sunt aceste obiective.

Nicio companie americană prezentă în Polonia nu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia statului de drept, iar ele performează foarte bine în această ţară, a adăugat ambasadoarea.

Occidentul "nu s-a împăcat" nici acum cu faptul că Polonia şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est nu mai sunt periferii ale continentului, aşa cum s-a întâmplat în timpul comunismului, a mai spus Mosbacher.

Polonia este în dispută cu UE din cauza amplelor sale modificări la sistemul judiciar, adoptate după venirea la putere, în 2015, a Partidului Lege şi Justiţie (PiS).

UE este îngrijorată că reformele lansate de PiS, o formaţiune naţionalist-conservatoare, subminează independenţa sistemului judiciar şi ar putea fi o încercare de a supune justiţia sub controlul puterii executive.

Sursa: AGERPRES