Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a fost primit la Budapesta de viceministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei Levente Magya, chiar dacă ministerul anunța că Ciocoi pleacă în Ungaria „la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei Péter Szijjártó”.

În comunicatul emis de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene se menționează că astăzi la Budapesta „șeful diplomației moldovenești a avut întrevederi cu Vice-premierul maghiar Zsolt Semjén, cu Viceministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei Levente Magyar, precum și cu Vice-președintele Adunării Naționale a Ungariei János Latorcai”. Însă, nu se pomenește de nicio întrevedere cu Péter Szijjártó.

Contactați de DESCHIDE.MD, reprezentanții serviciul de presă al Ministerului de Externe au declarat că nu cunosc de ce Aureliu Ciocoi nu s-a văzut cu omologul său maghiar, însă au specificat că vizita diplomatului moldovean va continua și mâine.

Potrivit Agerpres, secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Levente Magyar a declarat la întrevederea cu Ciocoi că acordarea de asistenţă Republicii Moldova pentru a progresa către integrarea în Uniunea Europeană reprezintă o prioritate a politicii externe ungare.

Ungaria intenţionează să pună un accent mai mare pe progresul integrării europene a Moldovei, a spus oficialul ungar după o întâlnire cu ministrul moldovean de externe, Aureliu Ciocoi.

Astfel, guvernul ungar a decis să ia măsuri concrete pentru întărirea relaţiilor bilaterale, a subliniat Magyar în cadrul unei conferinţe de presă comune. Între aceste măsuri se numără desemnarea de experţi pentru a ajuta guvernul de la Chişinău în procesul de integrare în UE, susţinerea de proiecte ungare de investiţii în Republica Moldova şi readucerea pe agenda de discuţii a lansării unei curse aeriene directe între cele două ţări.

Va fi întărită totodată cooperarea dintre academiile diplomatice ale celor două ţări şi Ungaria va oferi burse unui număr de 40 de studenţi moldoveni, număr ce ar putea creşte ulterior, a menţionat secretarul de stat ungar.

La rândul său, ministrul moldovean de externe, a cărui vizită la Budapesta a servit la pregătirea vizitei pe care o va efectua premierul ungar Viktor Orban în martie la Chişinău, a afirmat că ţara sa aşteaptă cu nerăbdare acest eveniment, în cadrul căruia ar urma să fie semnat şi un pact de parteneriat strategic.

Aureliu Ciocoi a mulţumit în acelaşi timp Ungariei pentru susţinerea şi eforturile sale de a face să avanseze integrarea europeană a Republicii Moldova.