Președintele rus, Vladimir Putin a declarat că rușii și ucrainenii sunt același popor, dar din cauza polonezilor au apărut diferențele lingvistice. Despărțirea de Biserica Ortodoxă Rusă s-a produs din cauza vecinătății cu ucrainenii a Bisericii Catolice, iar Ucraina ca stat este un proiect al structurilor secrete ale Austriei.

„Consider că noi suntem același popor. Nu știu dacă le place sau nu (ucrainenilor) dar dacă privim la realități, așa este. Înțelegeți, până în secolul XI, XII, XIII noi nu am avut nicio diferență lingvistică. Și doar urmare a polonizării, acea parte a ucrainenilor care locuia pe teritoriul ce se afla sub conducerea Uniunii statale polono-lituaniene, către secolul XVI, au apărut primele diferențe lingvistice. De fapt, ucrainenii erau considerați oamenii care locuiau la granițele statului rus. Ucrainenii erau la Pskov, ucrainenii erau numiți acei care ne apărau de invaziile Hantului Crimeean. În Ural, peste tot erau ucraineni. Deci, nu aveam niciun fel de diferențe lingvistice. Mai mult, până în secolele XIV-XV, chiar și acei oameni, slavii de est, care locuiau pe teritoriile Uniunii polono-lituaniene, îi numeau ruși. Nu erau diferențe. Mult mai târziu au început diferențele lingvistice”, a declarat Putin într-un interviu pentru agenția TASS.

Președintele rus afirmă că Biserica Ortodoxă Ucraineană avea libertate deplină în cadrul Patriarhatului Moscovei.

„Nu trebuie să uităm ceea ce ne unește. Și să nu distrugem ceea ce avem. De exemplu - biserica. De ce a fost nevoie să fie distrusă unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse? Cunoașteți că independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhatului Moscovei a fost absolută, inclusiv din punctul de vedere al alegerii ierarhilor. Patriarhatul Moscovei nici acum nu influențează asupra alegerii ierarhilor în Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhatului Moscovei”.

Putin spune că diferențierea religioasă a apărut din cauza că o parte din ucraineni locuiește în apropierea lumii catolice, dar, oricum, acesta nu trebuie să fie motiv pentru divizarea de lumea rusă.

„În mod special, factorul ucrainean a început să fie dejucat în ajunul Primului Război Mondial de către serviciile speciale ale Austriei. De ce? Este un principiu binecunoscut - împarte și stăpânește”.