Invitat la „Puterea Știrilor”, europarlamentarul Eugen Tomac spune că este încântat să vadă că liderul Platformei Civice Demnitate și Adevăr din Republica Moldova, Andrei Năstase, vrea să creeze o unitate solidă a tuturor forțelor pro-europene din stânga Prutului, din care să facă parte toate curentele unioniste din Basarabia, așa după a declarat în interviul pentru PS News.

Republica Moldova nu are nicio perspectivă nici în est, nici în vest, pentru că nimeni nu o așteaptă. Federația Rusă are suficiente probleme și îi convine, pentru că are armată militară ilegal aflată pe teritoriul Republicii Moldova, lucru care nu îi permite să dezvolte niciun fel de proiect strategic sănătos pe termen mediu și pe termen lung, mă refer la armata din Transnistria. Apoi, Bruxelles-ul are alte priorități, s-a concentrat pe Balcanii de Vest, pe tot ceea ce ține de „parteneriatul estic”, cum definește UE relația cu aceste țări. Republica Moldova nu are nicio perspectivă care poate fi valorificată ca așteptare în timp. E singura opțiune de care se conving absolut toți cei care vin la guvernare și după ce pleacă spun, da, este singura șansă pentru Republica Moldova, unirea cu România. Republica Moldova nu poate supraviețui ca stat, lăsat drept moștenire ca un ghimpe în coasta României după ce s-a prăbușit Uniunea Sovietică, cu o populație majoritară românească, care timp de 30 de ani de zile a încercat să își justifice existența ca stat și a eșuat definitiv, de fiecare dată. Pe de o parte Federația Rusă nu și-a respectat niciodată angajamentele de a-și retrage armata și a menținut un conflict deschis, permanent, ca monedă de presiune și negociere pentru Chișinău. Apoi, aproape un milion de cetățeni din Republica Moldova au redobândit cetățenia română, pentru a avea o plasă de siguranță în ceea ce privește prezentul și viitorul lor”, spune europarlamentarul.

Întru-un interviu pentru PS News, Andrei Năstase declara că cei din Platforma DA, își „doresc foarte mult să crească implicarea legală și transparentă a României, prin toate structurile și instituțiile acesteia, în viața economică, socială și culturală din Republica Moldova, o societate care, trebuie să vă spun, resimte cu durere un teribil sentiment al abandonului. Doar așa, considerăm noi, putem schimba și la Chișinău abordările politice esențiale, inclusiv abordarea elitistă a crezului unionist, care conduce spre o separare inutilă, etichetare falsă și, respectiv, lipsă de empatie și gâlceavă pe un sol infertil”.

Europarlamentarul Eugen Tomac spune că singura opțiune reală pentru ca Republica Moldova, să iasă din zona aceasta de confuzie totală, este România.

Integrarea europeană la care visează Republica Moldova poate fi realizată printr-o singură opțiune: prin unirea cu România. În parlamentul trecut, din 101 parlamentari, 65 dețineau cetățenie română. Vă imaginați că dacă acei parlamentari erau loiali și statului român, așa cum au spus atunci când au depus jurământul, n-ar fi fost nicio problemă să declare acest lucru public și prin acțiunile politice pe care le întreprindeau acolo, dar asta este o altă temă. Deci toată elita Republicii Moldova indiferent de convingerile politice de stânga sau de dreapta, în proporție de 90% deține cetățenie română. E o chestiune de timp până când acei oameni de acolo vor înțelege că nu mai există niciun fel de perspectivă în afară de aceea de a lăsa chestiunile provinciale la o parte și a ne așeza deschis și a discuta la masă despre cum putem reintegra acel ținut de dincolo de Prut în România, pentru că altă opțiune nu există. Mă bucur că Andrei Năstase a ajuns la această concluzie după ce a cunoscut foarte bine subtilitățile și mecanismele care există la Bruxelles, a văzut că Federația Rusă nu își abandonează strategia de a influența prin personaje extrem de dubioase viața politică în Republica Moldova și mă bucur că a ajuns la această concluzie, că România trebuie să se implice, trebuie să facă mai mult, mai hotărât și cu o finanțare consistentă”, spune Eugen Tomac, la „Puterea Știrilor”.

Europarlamentarul PMP apreciază și faptul că premierul Orban a avut curajul să mențină angajamentul pe care l-au avut la învestirea guvernului, să existe o structură guvernamentală care să se ocupe de relația cu Republica Moldova.

„Acum doamna profesor Ana Guțu este cea care coordonează această structură, dânsa fiind cea care a contestat la Curtea Constituțională articolul prin care puterea pro-rusă de la Chișinău a introdus un articol în care se prevedea că limba oficială a Republicii Moldova este limba moldovenească, deși în Declarația de independență a Republicii Moldova se prevede că limba oficială este limba română”, spune Eugen Tomac.

Interviul integral îl puteți viziona mai jos.

 

sursa: psnews.ro