Munții Bucegi au fost vizibili, miercuri, 12 februarie, din capitala României. Imaginea impresionantă a fost surprinsă de fotograful Dan Mihai Bălănescu de la etajul unei clădiri înalte din Piața Universității, din București.

Munții Carpați pot fi rareori văzuți din București datorită reflexiei luminii în anumite condiții atmosferice, în funcție de densitatea aerului. Condițiile care favorizează apariția acestui fenomen sunt, de asemenea, aerul rece și cerul senin.

Aerul rece are o densitate mare, este un aer greu, si nu lasă pulberile de la nivelul orașului să se ridice - așa cum se întâmplă atunci când aerul este cald și pulberile se ridică de la sol. Pe altă parte, este un aer foarte uscat, de aceasta dată nu avem umiditate suficientă și atunci nu este nici această pâclă și transparența aerului este foarte bună”, a spus Simona Căpșună, meteorologul Digi24.

Autorul acestei fotografii a explicat la Digi24 cum a fost posibil să surprindă spectaculoasa imagine.

Nu este pentru prima dată, cred că am fotografiat în fiecare an, atât vara, cât și iarna. Este și un fenomen ce se datorează obiectivului folosit. Atunci când folosești obiective cu focală mare, fenomenul se numește compresie. Planul se comprimă, pentru că fotografia este în 2D, nu în 3D, și atunci lucrurile sunt comprimate. Dar vă garantez că și cu ochiul liber - și am surprins fotografii chiar și cu telefonul mobil - se vedeau extrem de bine. Au fost condiții foarte bune, o atmosferă foarte clară după ploaia ce a fost cu o zi înainte, răcoarea de dimineață, aerul curat”, a spus Dan Mihai Bălănescu.

Fotograful respinge acuzațiile că imaginea ar fi fost editată, că ar fi fost prelucrată în Photoshop.

Nu, nu este o fotografie editată, se pot vedea destul de des din clădirile înalte, mai ales cei care lucrează în nordul Bucureștiului, în zona Pipera, doar că foarte rar se pot vedea atât de clar. Se pot distinge releul de pe Coștila sau chiar, în fotografia postată aseară, se poate distinge cabana de pe Vf. Omu”, a spus Dan Mihai Bălănescu.

Digi24