Canberra este plasată în stare de alertă. Șase incendii de vegetație au izbucnit în apropierea capitalei federale a Australiei. Flăcările înaintează cu repeziciune. Sunt atât de puternice, încât pompierii nu le mai pot controla și le-au cerut locuitorilor din anumite zone să se refugieze în adăposturi. Peste 35 de mii de hectare de pădure și vegetație de savană ard. Focul este alimentat de vânt și caniculă. Iar meteorologii au anunțat că un nou val de căldură va afecta sudul Australiei.

Imaginile arată pe de o parte amploarea noilor incendii de vegetație, pe de altă parte ne dau o idee despre cât de repede evoluează situația din teren și cât de dificil este pentru pompieri să intervină, iar pentru autorități să evacueze pe toată lumea la timp și în siguranță, conform digi24.ro.

„Ne-am adaptat strategia, în pas cu evoluția incendiului. Acționăm pe două planuri: aerian și de la sol, pentru a controla focul, în special incendiul care avansează dinspre Muntele Tennent, acționăm acolo unde începe zona de savană. Este mult prea periculos pentru pompieri în acele zone izolate și de aceea așteptăm ca flăcările să ajungă în câmp deschis”, a explicat Georgeina Whelan, reprezentant al serviciilor de urgență din Canberra.

Cea mai caldă vară australă

Temperaturile la Canberra au atins sâmbătă un nou record pentru luna februarie. Sâmbătă, termometrul a urcat la 42,7 grade Celsius, un record care îl depăşeşte pe cel stabilit în februarie 1968 (42,2 grade). Această temperatură este, de asemenea, a treia ca mărime înregistrată în oraş indiferent de lună.

Cu recordurile înregistrate în ianuarie şi decembrie, vara australă 2019-2020 va fi cea mai caldă observată până în prezent, sunt de părere specialiștii.

Autorităţile sunt de părere că acest val de căldură, însoţit de vânt uscat, creează condiţiile propice incendiilor de pădure din anumite zone ale statelor New South Wales şi Victoria. Peste 80 de incendii sunt înregistrate în continuare în cele două state.

Temperatura din oraşul Richmond în New South Wales a atins sâmbătă 46,8 grade Celsius.

Cel puţin 33 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiile care devastează Australia începând din septembrie. O suprafaţă de peste 100.000 de kilometri pătraţi, mai mare decât Portugalia, a fost redusă la cenuşă şi peste 2.000 de locuinţe distruse. Cercetătorii estimează că mai mult de un miliard de animale au fost ucise în incendii.