Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu profundă îngrijorare de anunțul Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) din 9 septembrie 2016 privind efectuarea unui nou test nuclear, transmite un comunicat oficial remis Căii Europene.

Potrivit televiziunii de stat de la Phenian, Coreea de Nord a efectuat, vineri, cel de-al cincilea test nuclear “reușit”,  după anunțarea de către Seul a celui mai puternic test realizat vreodată de către țara vecină.

Dacă se confirmă, această acţiune reprezintă o gravă încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, prin care s-a solicitat în mod repetat RPDC renunțarea la dezvoltarea armelor de distrugere în masă și programelor balistice, și reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune și la nivel global”, mai notează comunicatul MAE.

În calitate de președinte al Comisiei Pregătitoare a Organizației privind interzicerea totală a testelor nucleare, România va continua să monitorizeze cu atenție evoluțiile privind dosarul nuclear nord-coreean și implicațiile sale, încheie sursa citată.

Coreea de Nord a lansat la începutul acestei săptămâni trei rachete balistice, cel puțin una dintre acestea intrând în zona de apărare aeriană a Japoniei. Gestul poate fi interpretat drept o demonstrație de forță din partea Coreii de Nord, programată să coincidă cu Summitul liderilor G20, care avea loc în China.

Coreea de Nord a lansat aproape 20 de rachete de la începutul anului.