UPDATE // 02:30// Ministrul Afacerilor Interne al Turciei, Suleiman Soilu, citat de presa turcă, a anunțat că la această oră bilanțul cutremurului care a avut loc aseară a ajuns la cel puțin 18 morți și 553 de răniți. Totodată, oficialul turc a mai menționat că aproximativ 30 de persoane se află sub ruine.

ȘTIREA INNIȚIALĂ

Un cutremur de 6,8 grade pe scara Richter s-a produs vineri în estul Turciei, provocând pierderi de vieţi omeneşti şi importante pagube materiale, potrivit autorităţilor turce. Jurnalistul Rasan Remzi scrie pe contul său de twitter că, preliminar, conform informațiilor neoficiale, ar fi vorba despre 100 de clădiri grav avariate, cel puțin 27 morți și aproximativ 225 de răniți.

Pământul s-a zguduit în districtul Sivrice, în provincia Elazig, în jurul orelor locale 20:55 (17:55 GMT), a precizat agenţia guvernamentală pentru situaţii de urgenţă.

Institutul american USGS a estimat magnitudinea la 6,7 grade.

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a declarat că districtul Sivrice "a fost foarte grav lovit" şi că "echipe de salvare sunt pe drum". Potrivit lui Soylu, mai multe clădiri s-au prăbuşit în regiune.Seismul a fost resimţit în mai multe regiuni din estul Turciei, printre care Tunceli, potrivit postului de televiziune NTV.Turcia, situată pe mai multe linii de falii, este frecvent lovită de seisme. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit estul Turciei şi s-a soldat cu peste 17.000 de morţi, dintre care mai mult de o mie la Istanbul.

În septembrie, un seism cu magnitudinea de 5,7 a lovit capitala economică a ţării. Experţii estimează că un seism major ar putea lovi în orice moment Istanbulul, oraş cu peste 15 milioane de locuitori, unde clădirile respectă arareori normele antiseismice.